Ami mindig kéznél van

A GYALOGLÁS AZ EGYIK LEGKÖNNYEBB és legolcsóbb mozgásforma, s kedvező az élettani hatása. Intenzív gyaloglással lehet a leghatékonyabban leadni a legveszélyesebbnek nevezett hasi zsírt is. Bármely életkorban elkezdhető, nem kell hozzá más, csak egy kényelmes sportcipő.

Család-otthonLengyel Gabriella2015. 03. 05. csütörtök2015. 03. 05.
Ami mindig kéznél van

Percenként körülbelül 4–8 kalóriát égethetünk el gyaloglással, de a túlsúlyosak akár 500 kalóriától is megszabadulhatnak egy óra alatt. A legegyszerűbb, ha napi 20 perccel kezdjük: 10 perc oda, 10 perc vissza, eleinte legyen ez a cél.

Ha ez jól ment, a következő héten már 25 percig sétáljunk. Hétről hétre növelhetjük a távot és az időt is, akár napi egy órára. Ügyeljünk a testtartásra: emeljük fel a fejünket és nézzünk előre. A vállainkat eresszük le, feszítsük meg a has- és a farizmokat. Kezdjük lassú ütemben, majd gyorsíthatunk. A tempót csak annyira fokozzuk, hogy képesek legyünk kényelmesen, lihegés nélkül beszélni. Az utolsó öt percben térjünk rá a lassú levezetésre. Akármilyen egyszerűnek is tűnik, ahhoz, hogy mindennapos igényünkké váljon a mozgás, elszántnak és kitartónak kell lennünk.

A pszichológusok szerint 21 nap szükséges ahhoz, hogy bármi szokássá váljon az életünkben. Persze könnyebben megy, ha találunk társakat, s közben beszélgetni is tudunk. Mint ahogyan kedves nyugdíjas szomszédaim, Jutka és Terike, akik az őszi-téli időszakban mindennap kettőkor találkoznak, s egy órát sétálnak, ha esik, ha fúj. Mindketten közelítenek a hetvenhez, és érzik, a séta milyen jó hatással van a szervezetükre. Másik ismerősöm, az ötvenes Tibor a lábon kihordott infarktusa után kezdett bele a gyaloglásba, s már 10 kilót sétált le magáról. Ha sikerül kitartani és egyre könnyebben megy a séta, akkor kereshetünk emelkedőt, lépcsőt, ahol újfent próbára tehetjük magunkat.

Aki jól bírja, növelheti az edzés intenzitását úgy is, ha talál egy magasabb betonszegélyt, s fellép rá nyolcszor, majd kétszer nyolcszor, aztán ugyanez gyakorolható egy paddal is. Ha bírjuk, beiktathatunk néhány guggolást. Intervall edzésnek nevezik, amikor tudatosan változtatunk a séta tempóján. Egy perc lassabb menetelés után hat percig gyorsabban szedjük a lábunkat, és ezt háromszor megismételjük. Azért fontos a mozgás variálása, mert a szervezetünk hamar hozzászokik az azonos terheléshez. Aki egészségügyi gondokkal küzd, mindenképpen beszéljen az orvosával, mielőtt elkezdi a mozgást.

Ezek is érdekelhetnek