Javítsunk a szomorú statisztikán! Ennyivel minden nő tartozik magának és a családjának

Borítékolt védelem. - Harminckétezer nőnek küld méhnyakrákszűrésre hívó levelet a napokban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Család-otthon(he)2015. 03. 05. csütörtök2015. 03. 05.
Javítsunk a szomorú statisztikán! Ennyivel minden nő tartozik magának és a családjának

Azok a 25 és 65 év közötti hölgyek várhatják a postást, akik jogosultak az ingyenes vizsgálatra, s olyan településen élnek, ahol már elérhető a védőnői méhnyakrákszűrés. A méhnyakrák a mellrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség a 45 évnél fiatalabb nők körében Magyarországon.

Évente 1000-1200 páciensnél ismerik fel a kórt, ugyanakkor csaknem négyszázan halnak meg olyan betegségben, ami jó eséllyel gyógyítható lenne, ha idejében megállapítják a bajt. Amikor a beteg már kellemetlen tünetekkel, komoly panaszokkal jelentkezik az orvosánál, rosszabbak a gyógyulási esélyek. A nőknek 21 éves kortól vagy a nemi élet megkezdésétől évente javasolt elmenniük méhnyakrákszűrésre – figyelmeztetnek a szakértők.

Szomorú tapasztalat, hogy a szűrővizsgálatra behívott hölgyeknek csupán egytizede él a lehetőséggel. Ideje javítani a statisztikán. Ennyivel minden nő tartozik magának és a családjának.

Ezek is érdekelhetnek