Édes életünk csapdái

Nem mindegy, mennyi cukrot fogyasztunk, s az sem, miféle édesítőt vetünk be a pluszkilók ellen. Az intenzív ízű „műcukrok” előnye, hogy nem roncsolják a fogakat, igen kevés kalóriát tartalmaznak, ezért a cukorbetegek és a fogyókúrázók inkább ezeket használhatják. Hátrányuk, hogy többségük sütésre-főzésre lebomlik, így például a szacharin sem hőálló. Az aszpartám-alapú édesítőszereket is a forralás végén ajánlott hozzáadni az ételhez.

Család-otthon(pe)2015. 04. 13. hétfő2015. 04. 13.
Édes életünk csapdái

Sokan tartanak az édesítők mellékízétől, illetve egészségkárosító hatásától. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa szerint az aszpartámról azonban alaptalanul állítják, hogy roncsoló hatású. Az emésztése során ugyan metanol is felszabadul, ami mérgező anyag és árthat a májnak, az idegrendszernek.

Ám a zöldségekkel, gyümölcsökkel még nagyobb mennyiségben jut be metanol a szervezetbe. Az aszpartám fogyasztását csupán egy ritka betegség, a fenilketonúria esetén kell mellőzni.

Egyre többen szavaznak a természetes édesítőkre, így a szteviára, erre a növényi eredetű, alacsony energiatartalmú édesítőszerre, amely 300-szor édesebb a cukornál. Mások a nyírfacukorként is árult xilitre esküsznek. A dietetikusok szerint ezekhez fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetet, nehogy emésztési panaszokat okozzanak.

A cukorbajjal, inzulinrezisztenciával élőknek rossz ötlet a cukrot mézzel helyettesíteni, de a fruktózt és a divatos agavészirupot is jobb kerülniük. A most felkapott kókuszvirágcukor sem kifejezetten ajánlott a szénhidrát- anyagcsere problémával küzdőknek.

Jó tudni, hogy akkor is magunkhoz vehetünk mesterséges édesítőszereket, amikor nem is gondoljuk – figyelmeztet a Táplálkozási Akadémia. Édesítő adalékanyag lehet például a savanyú káposztában, a müzliszeletben vagy a töltött kekszben, sőt a halkonzervben és a mustárban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek