Fagyasztott karrier

Amikor vacsora előtt gépiesen benyúlunk a hűtőbe, ritkán gondolunk eleinkre, akik – még az 1800-as évek végén is – arra vártak, hogy a befagyott tavak jegével odaérjenek hozzájuk a vasúti jegeskocsik.

Család-otthonP. E.2015. 04. 30. csütörtök2015. 04. 30.
Fagyasztott karrier

A vonatok sebesen robogtak a sörgyárak, vágóhidak, tejüzemek felé. A németek az Északi-tengernél jéggyárat építettek, s az angol heringhalászok is hűtött vasúti kocsiban szállíttatták el gyorsan romló árujukat a halpiacokra. Új szakma született: csak Berlinben kétszáz jegesember munkálkodott az I. világháború után. A lovaskocsival érkező jegestől vett tömböket a háziak gyorsan a jégszekrénybe varázsolták, s így két napig megoldódott az ételtárolás gondja. Hazánkban ilyen szekrényt még az 1960-as években is használtak.

Bár az első jéggépet, Edmond Carré francia mérnök berendezését már 1862-ben, a londoni világkiállításon bemutatták, de még egy jó évszázad kellett ahhoz, hogy a háziasszonyok is élvezzék a hűtés és fagyasztás kényelmét. Carl von Linde müncheni professzor kompresszoros találmánya végre hatékonyabbé tette a hűtést, de a gépek előbb csak az üzletekben jelentek meg: az 1930-as években még hihetetlen luxus volt az otthoni frizsider – ám 1969-ben már tíz német családból kilenc büszkélkedhetett ilyennel.

Aztán elárasztották a piacot a mélyhűtő rekesszel felszerelt gépek is. Manapság nem az a kérdés, legyen-e hűtőnk, hanem az, hogy energiatakarékos és az élelmiszereket minél tovább frissen tartó típust válasszunk.

Mi, magyarok úttörők vagyunk a magunk eszkimójával. A mirelit szó a köztudatban egyenlő a gyorsfagyasztással, ami azonban valójában egy márkanév, mely éppen az idén 70 esztendős, s ennek apropóján kiállításon is bemutatkozott. A mirelite mozaikszó. Ki nem találnánk, hogy az első három betűje eredetileg a Mezőgazdasági Ipar Rt. rövidítése, a többi pedig azt jelezte 1945-től, hogy „elit” termékről van szó. Az ötvenes évektől már örvendhettek az elfoglalt szövőnők és traktoros lányok is, hiszen a hosszú műszak után félkész termékeket, felmelegített szilvás gombócot vagy pörköltet is tehettek a család asztalára. A levesben gyorsfagyasztott májgaluska úszott, s ekkor kezdődött a ma már retro feltétnek tartott bélszínroló magasra ívelő karrierje is. A márka ma magyar családi tulajdonban működik, de a gasztrodivat változása miatt inkább a vadasmártás, a gyümölcsös gombóc és a sokféle zöldségkeverék kelendő. Nem meglepő módon ugyanis a háziasszonyok a legkevésbé a zöldségpucolással és -aprítással, tésztagyúrással és -hajtogatással szeretnek bíbelődni…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!