Cukorbaj és rock and roll

A diabétesz nem betegség, hanem állapot – véli Kovács Áron műsorvezető, énekes. Nem véletlenül látta éppen őt vendégül az Egri Cukorbetegek Egyesülete: a 42 esztendős zenész kilencéves kora óta 1-es típusú diabétesszel él. Sosem csinált belőle titkot, hogy inzulinra szorul, amit úgy fogad el, mint a hajszínét vagy a cipőméretét. Épp a 42 kilométeres maratoni táv lefutására készül, emellett családapa, két gyermeke van. A lazaság lételeme, megesett, hogy a színpadon „lőtte be” magát – persze csak inzulinnal…

Család-otthonP. E.2015. 06. 08. hétfő2015. 06. 08.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Cukorbaj és rock and roll Fotó: Gal Gabor +36303330726

– A legjobb, amit tehetünk, hogy megtanuljuk, miképpen éljünk együtt a cukorbetegséggel, mi módon szelídítsük meg e bajt? Alkalmazkodnunk kell például az ételekhez, a mozgáshoz, a stresszhez. Fontosak a modern eszközök, így a vércukormérők, de az is, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire. Nem állhat mellettünk orvos a nap minden percében, olykor nekünk kell önmagunk doktorává válnunk – magyarázta Kovács Áron. Szerinte nem szabad sorscsapásként megélni a diagnózist. Gondot jelent azonban, hogy manapság elsősorban a diabétesz klinikai oldalával foglalkoznak, például a súlyos szövődményekre figyelmeztetnek az orvosok, ám a lelki panaszokra már nem marad idejük.

Egyre több a cukorbeteg gyermek és fiatal. Sajnos még ma is akad olyan iskola, ahová csak úgy járhat a cukorbeteg diák, hogy az órák alatt az édesanyja – biztos, ami biztos – kinn ül a folyosón. A műsorvezető szerint jobb volna, ha a túlzott aggodalom helyett inkább arra tanítanák meg a fiatalokat, hogyan fogadják el és fordítsák az előnyükre az állapotukat.

– Mi is lehetünk derűsek, dinamikusak, sőt divatosak is, nem kell, hogy hátrányt szenvedjünk a betegségünk miatt. Nem leszünk űrhajósok, nem vezethetünk utasszállító gépet, de ezt azért csak túléljük valahogy. A cukorbetegséghez is kell egy kis rock and roll – üzente sorstársainak a műsorvezető. Ezért is hozták létre a D+ Generation Alapítványt, s az internetes oldalát (www.dplusz.com), hogy információkat osszanak meg, üzenjenek a diabétesszel élőknek. A dietetikus elárulja, mi az ételek jóllakottsági indexe. A cukorbetegek számára is ajánlott a mozgás, ezért tippeket találhatnak a sportolni vágyók. – Bennünk van a plusz, s néha a baráti jó szó, a bajtársi tanács többet ér, mint az orvos intelme – biztatta az egri diabétesznap résztvevőit az énekes.

Ezek is érdekelhetnek