Dresszkód a kaszáláshoz

A fűkasza nélkülözhetetlen szerszám ott, ahol rendszeresen egyenetlen területen kell kaszálni, mert fa, bokor, kő vagy fal akadályozza a nyírást. Egyenletes terepen tökéletesen megfelelő a fűnyíró is, amivel strandpapucsban és fürdőnadrágban is dolgozhatunk, ám kaszálni csak zárt ruházatban és védőszemüvegben, védő arcpajzsot öltve szabad.

Család-otthonL. G.2015. 06. 27. szombat2015. 06. 27.

Kép: Rozsály önellátó falu tsz szövetkezet munkaprogram alkalmazás szociális hálózat közmunka fűnyírás temető 2012 06 05 Fotó: Kállai Márton

Dresszkód a kaszáláshoz
Rozsály önellátó falu tsz szövetkezet munkaprogram alkalmazás szociális hálózat közmunka fűnyírás temető 2012 06 05 Fotó: Kállai Márton

Kikölcsönözhetjük vagy bérkaszálót is hívhatunk, de hosszabb távon megéri középkategóriás gépet vásárolni. Sokféle gyártmány és típus kapható az üzletekben, előzőleg azt kell felmérnünk, mekkora területen, milyen igénybevételre szánjuk. Ha csak az udvaron vagy a telken szeretnénk vele dolgozni, akkor elég, ha hobbicélra gyártott, olcsóbb gépet veszünk – ez a kategória 35-100 ezer forint között kapható (MTD, Einhell, AL-KO, Makita stb.). Az olcsóbb, kis teljesítményű berendezések villany-, míg a nagyobbak robbanómotorral működnek. Az ipari célra alkalmas profi termékeket azoknak ajánlják, akik naponta órákat dolgoznak vele.

A minőség és tartósság egyenes arányban áll az árral, így ezek már 120–300 ezer forintba kerülnek (Makita, McCulloch, Stihl, Husquarna stb.).

A kaszák súlya 7–10 kg körüli, ezért hordozóhevedert kell használni, melyet mindig az alkatunknak megfelelően állítsunk be. E kiegészítő lényege, hogy használat közben ne kelljen tartani, hanem csak irányítani a kaszát, így az nem terheli meg a gerincet.

A gépek rendszeres karbantartást igényelnek. Megfelelően adagoljuk 2T olajjal a keverék üzemanyagot, többnyire 1:40, 1:50 arányban.

A légszűrőt időnként cserélni kell, érdemes 25-30 üzemóránként megnézni, milyen az állapota. A szűrőket nem szabad kapargatni, mert könnyen sérülhetnek. A papír nem, de a textil mosható. Ha nem tudjuk kifújatni, és már rárakódott a por, érdemes kicserélni, mert hatást gyakorol a beáramló levegő mennyiségére, ezáltal a benzin-levegő keverék arányára. Amennyiben a beporlasztott üzemanyaghoz nem jut el a megfelelő mennyiségű levegő, tökéletlen lesz az égés, s az el nem égett üzemanyag lerakódást okozhat.

Kaszálás előtt a balesetveszély miatt mindig vizsgáljuk át a terepet, szedjük össze a drótokat, gallyakat, köveket. Vásárláskor a típusnak megfelelő vágóbowdent – ami vastag damil – szerezzük be, mert a gyárilag mellékelt hamar elfogy. Bozótvágáshoz acél vágópengés berendezést érdemes használni. Léteznek típusok, melyekre kiegészítők – például láncos ágvágó, lombfúvó – is felszerelhetők, így alkalmanként többféle munkát is elvégezhetünk.

Ezek is érdekelhetnek