Keresd a férfit!

Mintha nem is magyar film lenne – szajkózták ismerőseim, akik már látták az azóta több nemzetközi díjat bezsebelt új magyar filmet, a Liza, a rókatündért.

Család-otthon(biczó)2015. 06. 11. csütörtök2015. 06. 11.
Keresd a férfit!

A meséktől elszokott felnőttközönség eleinte nem érti, egy elhunyt japán popsztár szelleme miként keveredik állandóan a képbe és irányítja a történetet, de a bájos humor, a ritka önirónia, a vágyott romantika és a kellemes zene percek alatt magával ragadja a nézőt. A harmincéves Liza (Balsai Mónika), a japán nagykövet özvegyének ápolónője, a hölgy mellett megismerkedik a japán ponyvaregényekkel és mitológiával, s meglehetősen különös álomvilágban él. Egyetlen barátja Tomy Tani, a japán táncdalénekes szelleme, akiről nem is sejti, hogy (majdnem) a vesztét okozza. Liza elhatározza, hogy túl a harmadik X-en megkeresi a szerelmet.

Egy női lapban útmutatást is szerez: mindehhez a leghatásosabb eszköz a miniszoknya, némi kacérság és a jó smink. A szürke egérből hirtelen vonzó nővé átváltozott Liza valóban felkelti a férfiak érdeklődését, de Tomy Tani, a féltékeny szellem nem nézi jó szemmel a lány „új” életét, s megátkozza őt. A lányt rókatündérré változtatja, ami azzal jár, hogy amelyik férfi megkívánja, hamarosan meghal. Sokasodnak a hullák Liza körül, ami a rendőrség figyelmét is felkelti. Kapnak az alkalmon, hogy a lány albérlőt keres, így Zoltán százados, a különc detektív beköltözik Liza lakásába. Ám pechjére, mert beleszeret a lányba, aki a hullák láttán egyre elkeseredettebbé válik, s úgy dönt, a maga módján vet véget a szerencsétlenségnek. Tomy Tani pedig csak erre vár.

A filmben egymást követik a megrázó jelenetek, mégsem érezzük drámainak Ujj Mészáros Károly rendező első játékfilmjét. A mesebeli '60-as években járunk, ahol nem a szovjet, hanem inkább az amerikai hatás érzékelhető, magyar árnyalatokkal. Ez a mese egyetlen pillanatig sem akarja komolyan venni magát. Időnként hatásvadász poénok is becsúsznak, mégsem ül le a film sosem. Izgulunk, szurkolunk Lizának, miközben a történetet a mellékszereplők (Molnár Piroska, Reviczky Gábor, Szabó Győző) tökéletes alakítása teszi még izgalmasabbá.

Ezek is érdekelhetnek