Legyen valódi az élmény

A VAKÁCIÓ beköszöntével már nem csak az okoz fejtörést a szülők számára, hogy milyen nyári táborba küldjék a gyermeküket és miből fizessék ki, hanem az is: valóban megkapják-e azokat az élményeket és pluszokat, amelyekkel „odaédesgették” őket a szervezők?

Család-otthonBiczó Henriett2015. 06. 24. szerda2015. 06. 24.

Kép: kacár tanya börzsöny szokolya archaikus paraszti élet bemutató terjesztés oktatás nevelés nyaralás tábor falusi vendéglátás ismeretterjesztés 2011 06 11 Fotó: Kállai Márton

Legyen valódi az élmény
kacár tanya börzsöny szokolya archaikus paraszti élet bemutató terjesztés oktatás nevelés nyaralás tábor falusi vendéglátás ismeretterjesztés 2011 06 11 Fotó: Kállai Márton

Dúskálhatunk a nyári táborok bőséges kínálatában. Önismereti, jogi, filmes, tehetséggondozó, festő, állatvédelmi, angol nyelvű írótábor – hogy csak a leghangzatosabbakat említsük. A hazánkban egyedülállóan hosszú nyári szünet (10 hét) továbbra is óriási gondot jelent a szülők egy részének, hiszen sok családban a nagyszülők még dolgoznak, annak az időnek pedig már régen vége, hogy a gyerek a munkahelyen tébláboljon.

A kínálat vonzó – az árak kevésbé. Az ott alvós táborok heti (pontosabban 5 napos) díja 35-től 60 ezerig terjed, a napköziseké 20-tól 35 ezerig. Ennek ellenére sok család próbálja kipréselni a családi költségvetésből, hogy a gyerek egy héten át különleges élményben részesüljön, vagy legalább hozzáértő emberekkel „értelmesen” töltsön el pár napot. Ilyenkor maradnak az önkormányzati táborok, melyek átlagosan 12-13 ezer forintba kerülnek egy hétre.

– Az önkormányzati tábor főleg alsó tagozatosoknak szól, de nem csupán a gyerekmegőrzést jelenti, noha a szülők többsége nyilván ezért választja. Nálunk van foci- és röplabdapálya, úszómedence, jól felszerelt játszótér. A tanárok mindig kitalálnak egy-egy foglalkozást: kézműveskedést, versenyjátékokat, kirándulást, így unatkozásról szó sem lehet. Persze extra dolgok már nem férnek bele – mondja Tóth Szilvia, a budakeszi általános iskola napközis tanára, aki szinte minden nyáron vállal felügyeletet a főváros XII. kerületének gyermek- és ifjúsági táborában. S vajon a fizetős táborok kínálta programok arányban állnak-e az árral?

– A problémás gyerekeknek meghirdetett egyhetes napközis táborért 35 ezer forintot fizettünk. Az ígérték, hogy terápiás foglalkozásokon vehetnek majd részt, de kiderült: szinte egész nap rájuk sem néztek, hagyták, hogy azt csináljanak, amit akarnak. Reggelit és ebédet kaptak, bár igen szűkösen. Mi ismertük a tábor szervezőjét, bíztunk benne – meséli tavalyi történetét Klári, a fiatal anyuka.

„Olyat tanultam tőletek, amit még álmodni sem mertem soha: megismertem önmagam. Még soha nem kaptam annyi pozitív energiát” – írta egy fiatal csaknem tíz évvel ezelőtt Huszár Lindának.

A Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa 15 éve szervez táborokat. Linda orvos édesapjától jött az ötlet, akkoriban nem sok ilyen lehetőség akadt az országban. A táborokat szenvedélyes önkéntesek (biológusok, építészek, jogászok, közgazdászok, újságírók, pedagógusok) és kortárs segítők „viszik”. – Az egészséges életmódon van a hangsúly, ami nem azt jelenti, hogy csak bioételeket eszünk és reggeltől estig eddzük magunkat. Számunkra a lelki egészség egyenrangú a testivel. Időnként súlyproblémás gyerekek is jönnek a táborunkba. Nem az a célunk, hogy lefogyasszuk őket, inkább segítünk elfogadni önmagukat, miközben a többiek megtanulják, mi is az elfogadás. Ha a lélek rendben van, az egészséges életmód is könnyebben megy – vallja Huszár Linda, az alapítvány elnöke.

Tavaly 80 gyereket táboroztattak, s az egyszázalékos adófelajánlásoknak köszönhetően lehetőség nyílik rá, hogy olyan gyerkőcök is üdülhessenek, akiknek a családja ezt nem teheti meg.

Ezek is érdekelhetnek