Szúrni csak pontosan, szépen - Biztos, hogy mindig jó helyre?

AZ AKUPUNKTÚRÁRÓL mindenki hallott már, de hogy valójában miben rejlik a lényege, arról már kevesen tudnak. Legfeljebb annyit, hogy tűket szurkálnak a testrészeinkbe. És biztos, hogy mindig jó helyre?

Család-otthonB. H.2015. 06. 03. szerda2015. 06. 03.
Szúrni csak pontosan, szépen - Biztos, hogy mindig jó helyre?

A felnőtt ember bőrfelületének területe átlagosan 1,5-1,8 négyzetméter – honnan lehet tudni, pontosan hová kell szúrni a speciális tűket? És mi történik akkor, ha mellészúrnak?

A közelmúltban egy, az akupunktúrás módszert is alkalmazó természetgyógyászorvos azt mondta: „A nem megfelelő meridiánpontba – az energiafolyam útjába – beszúrt akupunktúrás tű komoly bajokat okozhat. Már fél centiméteres eltérés is egészen más területet érinthet, a tűk pontatlan beszúrása ájuláshoz és szívritmuszavarhoz is vezethet”.

– Ha valaki betartja a szakma szigorú szabályait, akkor ez nem történhet meg. Ismerni kell a meridiánok pontos lefutását, összeköttetéseiket és a rajtuk elhelyezkedő pontok helyét. Vannak tiltott pontok is, például terhesség idején – mondja dr. Gombás Lívia orvos akupunktőr. – Hogy a pácienst a szabad energiaáramlás létrejöttéért mely pontokon, milyen sorrendben és mélységben szúrjuk meg, kizárólag az adott állapotától függ. Az akupunktúra „mértékegysége” a cun, vagyis a páciens ujjának szélessége. Ennek segítségével határozzuk meg a szúrás helyét. A kínai orvostudomány óriási klinikai tapasztalatra támaszkodik, évezredeken keresztül számtalan orvos aprólékosan lejegyezte a megfigyeléseit.

Hazánkban egy orvos legkevesebb tíz év alatt jut el a szakvizsgáig, s ezután végezheti el a kétéves képzést, hogy az akupunktúrát is alkalmazhassa.

Dr. Gombás Lívia labororvosként dolgozott, majd a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, a Komplementer Medicina Tanszékén tanult hagyományos kínai orvoslást. Ezen az egyetemen alakult meg ez év májusában a Konfucius Intézet. Feladata – a jelenlegi akadémikus orvoslást kiegészítve – a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárások oktatása, tudományos módszerekkel történő vizsgálata és alkalmazása.

Mint számos orvosi beavatkozásnál, az akupunktúránál is történhet nem várt végkifejlet.

Egy angol kutatócsoport 2009–2011 között érkezett panaszbejelentések alapján próbálta az akupunktúra veszélyeit felkutatni. Összesen 325 esetben vizsgálódtak, a legtöbb beteg a kezelések alatt fellépő szédülésre és ájulásra panaszkodott. Öt páciensnél lépett fel légmell, vagyis a tüdő összeesése annak következtében, hogy az akupunktúrás tű megsértette a külső mellhártyát, megszüntetve a két mellhártya közötti, a tüdőt tartó vákuumot.

– Ez csakis a szakszerűtlen eljárás következménye lehet. Azonban rengeteg olyan pozitív esetet sorolhatok, amikor hosszan tartó ízületi és menstruációs fájdalmakat, légúti és allergiás megbetegedéseket, fejfájást, bőrbajt, alvászavart, pszichoszomatikus tüneteket, elhízást kezeltünk hatékonyan akupunktúrával. Ehhez nélkülözhetetlen a páciens együttműködése: a gyógyulásához fontos az életmódváltás, az előírt gyógynövények, a diéta, a mozgásterápia alkalmazása. Súlyos vagy makacs betegségeknél is eredménnyel alkalmazható, gyakran jelentős életminőség-javulást lehet vele elérni, ami a beteg számára rendkívül fontos – állítja a szakértő.

Ezek is érdekelhetnek