Bizsergető érintések

AKIT A GONDOS orvosi kezelések mellett is fájdalmak gyötörnek, alternatív megoldások keresésébe fog. A Bowen módszer a kifejlesztőjéről kapta nevét, aki a hetvenes években mérnökből lett a legsikeresebb manuálterapeuta Ausztráliában.

Család-otthonLengyel Gabriella2015. 07. 21. kedd2015. 07. 21.

Kép: Bowen technika kezelés 2015.07.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Bizsergető érintések
Bowen technika kezelés 2015.07.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Makacs derékfájásommal mentem el Köviné Gyurcsán Beátához: a rendszeres gyógytorna ellenére is felerősödtek a panaszaim. Először azt kérdezi, hol és miképp fáj, voltak-e sérüléseim, műtéteim. Aztán megnézi, milyen a tartásom, ő ezt testolvasásnak mondja. – Rövidebb a jobb válla, a csípője pedig elcsavarodott – foglalja össze, majd megkér, feküdjek fel a kezelőágyra. A csípőmön azonnal megtalál egy fájó pontot, de az érintés egyáltalán nem kellemetlen. Ezután pár perc nyugalom következik, miközben hallgatom: a rövid szünetek arra szolgálnak, hogy a test, az agy időt kapjon a gyengéd mozdulatok keltette ingerek és az azokra adott testi válaszok feldolgozására. Figyelem magam, idővel már csak a jobb oldalon érzem a mozdulat utáni bizsergést, a balon nem. Amikor megszűnik minden érzet, Beáta újabb mozdulatokat tesz a hátamon.

– Ezek az érintések az agyban válaszokat váltanak ki, melyek következtében a kötőszövetben keletkezett feszültségi állapotok, letapadások, keményedések oldódnak, ami a jó hatásfokú anyagcseréhez, nyirokkeringéshez vezet. Elindulnak az öngyógyító folyamatok, a salak- és méreganyagok kiválasztódnak, kiürülnek a szervezetből – folytatja Köviné Gyurcsán Beáta a technika bemutatását. A Bowen-terápia hasznos lehet a műtét utáni rehabilitációnál és mozgáskorlátozottság esetén, míg az angol szülészek hatékonyan alkalmazzák a kismamáknál és az újszülötteknél is.

Mindeközben ellazulok, csaknem elalszom. Ez a természetes – mondja házigazdám –, sokan már öt perc után békésen szunyókálnak. Megint várunk, s érdekes módon nemcsak a hátamon érzékelem a keze nyomát, hanem a vádlimban és a talpamon is, pedig ahhoz hozzá sem nyúlt. A csigolyáim mentén érint meg, kis lazulás után a talpam, végül a térdem következik a szünetekkel együtt nagyjából egyórás kezelés idején, ami után érezhetek izomlázat, vándorfájdalmat, esetleg fáradtságot is. Iszonyú szomjas vagyok, rendszeresen igyak vizet, kapom a jó tanácsot. Félóránként álljak fel, a jó keringésért mozgassam át a tagjaimat, kerüljem a megterhelő, egyoldalú fizikai tevékenységet.

Hazaérve ólmos álmosság tör rám, lefekszem, alszom másfél órát. Ébredésre elmúlt a derékfájásom, könnyednek, energikusnak érzem magam. Másnap reggel sajog a derekam, fura izomlázat érzek, ám harmadnap már alig jelez a reggeli fájdalom. Köviné Gyurcsán Beáta hangsúlyozza, hogy senkit nem áltatnak, a Bowen-terápia nem univerzális csodaszer, ám alkalmazói állítják: a harmadik-negyedik kezelés után mindenképpen kedvező változás tapasztalható. Bizakodom: újra elmegyek.

Ezek is érdekelhetnek