Klímakatasztrófa: megindultak felénk a veszélyes gyomok és rovarok

Egészségcseppek: Bevándorló vérszívók - A jövőben egyre több új típusú allergiás megbetegedéssel kell számolnunk a klímaváltozás következtében – figyelmeztet dr. Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa. Olyan növények is gyökeret verhetnek Magyarországon, melyek jelenleg Dél-Európában honosak, s kellemetlenséget okoznak az allergiásoknak. Ilyen például a falgyom vagy kőrontó fű, az egyik legerősebb allergén.

Család-otthon(he)2015. 07. 22. szerda2015. 07. 22.
Klímakatasztrófa: megindultak felénk a veszélyes gyomok és rovarok

 De nemcsak a kártékony növények, hanem fertőző betegségeket terjesztő szúnyogfajták is megkezdték vándorlásukat. Csípésükkel terjed például a nyugat-nílusi láz vírusa, ami a szomszédos Szerbiában már több embert megbetegített. A dengue-láz mindeddig a trópusi országok betegségének számított, ám a magas lázzal, izomfájdalmakkal járó kór napjainkra Olasz- és Spanyolországban is felütötte már a fejét. Ugyancsak szúnyogfajta terjeszti a leishmaniasis nevű betegséget okozó parazitát, amely a Balkánon és hazánk déli területein is megjelent. A fertőzés száj- és orrnyálkahártya-fekélyekkel jár, súlyos esetben a belső szerveket is megtámadja.

A hazai főellenség, a parlagfű életterülete pedig egyre inkább észak felé húzódik, így a XXI. század népbetegsége, az allergia mind több európai ember életét keseríti majd meg.

Ezek is érdekelhetnek