Perre vitt cselekvőképesség - A hivatal levele 'jogszerű', de sérti a családot

HŰVÖS HANGÚ levelet kapott egy kecskeméti autista fiú édesapja (gondnoka) a gyámhivataltól. Pert helyeznek kilátásba, de nem világos, hogy pontosan ki ellen, miért és milyen törvényi alapon.

Család-otthonBorzák Tibor2015. 07. 20. hétfő2015. 07. 20.

Kép: Kecskemét, 2015. június 29. Fekete Róbert és felnőtt autista fia Dániel. Fotó: Ujvári Sándor

Perre vitt cselekvőképesség - A hivatal levele 'jogszerű', de sérti a családot
Kecskemét, 2015. június 29. Fekete Róbert és felnőtt autista fia Dániel. Fotó: Ujvári Sándor

Dánielnél hároméves korában állapították meg az autizmust. E tényt nehezen dolgozták fel a szülei. Ekkor mindent átértékeltek az életükben. Nem volt kérdés, hogy gyermeküket nekik kell felnevelniük és mindenki előtt vállalniuk. A fiú nembeszélő autista, érzelmeit azonban képes kimutatni. Megvannak a maga szokásai, s rajong a Walt Disneyrajzfilmekért, van már vagy négyszáz videokazettája. Szülei napestig mesélhetnének a tapasztalataikról, melyeket a fiuk iskolaévei alatt szereztek.

Most a végére értek az útnak, Dani betöltötte a 23. életévét, kikerült a közoktatásból. A fogyatékosok nappali ellátása az önkormányzat feladata (lenne), csakhogy hosszú a várólista, és az autistákat amúgy sem részesítik előnyben. Nem kis dilemma tehát, hogy szeptembertől miként alakul a fiatalember sorsa. Elérkezett az idő, amikor a felnőtté vált autista önálló életkezdésének ezernyi gondját kell megoldani.

Jelenleg azonban más a beszédtéma a családban. Dániel gondnoka, az apuka, Fekete Róbert levelet kapott a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatalától. Azt közlik vele, hogy gyermekvédelmi és gyámügyi feladatkörben eljáróként pert indítanak „gondnokoltja” cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezésének felülvizsgálata miatt. Ennek érdekében mindenre kiterjedő jelentést kérnek a fiú egészségi állapotáról, magatartásáról és életviteléről, s arról, hogy az apa véleménye szerint tudna-e élni a választójogával. Arról is részletes beszámolót várnak, hogy a „gondnokolt” milyen mértékben képes önmagát ellátni, mennyire érti a saját ügyeit, és rendszeres jövedelmét képes- e az elherdálás veszélye nélkül kezelni. Mindezeken túl be kell nyújtani „a gondnokság alatt álló személy” elmeállapotára vonatkozó szakorvosi véleményt, valamint kilátásba helyeznek egy helyszíni környezettanulmányt is.

– Megdöbbentő, hihetetlen, érthetetlen. Ezek jutottak először az eszembe, amikor kézhez kaptam a levelet – mondja Fekete Róbert. – Ki ellen, miért és mi alapján indítanak pert? Szakorvosi vélemények szerint Dániel egészségi állapota véglegesnek tekinthető, nyilvánvalóan tudja ezt a gyámhivatal is. Különös módon eddig senkit nem érdekelt, hogy milyen körülmények között él, most viszont még a választójogával kapcsolatban is fontosnak érzik kérdést feltenni. Remélem, nem azért, mert kellene még egy szavazat… Sértőnek tartom a levél hangnemét és kiemeléseit, hivatalos iratot is lehetne emberi hangon megfogalmazni. Legalább engem ne nézzenek fogyatékosnak!

A fenti esetet tisztázandó megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatalát, a levelet aláíró dr. Kerékgyártó-Minda Mária Judit főigazgatót. Miért és ki ellen indít pert a gyámhivatal? Mi alapján teszi? Mi köze mindehhez a gondnokság alatt álló autista fiatal választójogának? Miért szükséges környezettanulmány, melyet Kecskemét önkormányzatának megfelelő osztálya végez? Mennyiben felel meg levelük hangvétele a kormány sokat hangoztatott családbarát politikájának? A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól Kovács Ernő kormánymegbízott válaszolt írásban: „Hivatalunk az eljárásban jogalkalmazóként jár el, amely tényre való tekintettel döntési és mérlegelési jogkörünk is behatárolt a jelenleg hatályos jogszabályok által. Hivatalunk szóban forgó eljárását megvizsgálva azt kell megállapítanom, hogy jogszerűen jártunk el.” A levél további részében olvashatunk jövőbeni lehetséges bürokráciacsökkentésről is, ami által remélhetőleg nem okoznak majd kellemetlenséget ügyfeleiknek.

Szomorúan kell megállapítanunk, hogy egyetlen kérdésünkre sem kaptunk választ. Pillanatnyilag csak az a biztos, hogy a gyámhivatal pert indít a gondnokolt korábbi bírósági ítélettel elrendelt, cselekvőképességet korlátozó gondnokságának felülvizsgálata iránt 2015. augusztus 30-ig, s ehhez kéri az együttműködést.

Ezek is érdekelhetnek