Tombol a szezon

Egyre többen fordulnak orvoshoz allergiás tüneteikkel. A „szezon” februárban a mogyoróval kezdődik, ezután nyílnak a fafélék, májustól a fűfélék, július végétől pedig a gyomok, köztük a főbűnösnek kikiáltott parlagfű is – sorolja dr. Potecz Györgyi allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Család-otthonH. E.2015. 07. 09. csütörtök2015. 07. 09.
Tombol a szezon

Az érintetteknek érdemes az allergén növény virágzásának idejétől eltérő terminusra tervezni a szabadságot, s inkább a hegyekben vagy a tengerparton pihenni. Lehetőleg kora reggel szellőztessenek, gyakran cseréljenek ágyneműt, a hajat, arcszőrzetet naponta öblítsék át – tanácsolja a szakértő. Óvatosan kóstolgassák a vegyes virágmézet, a gyógynövényteákat, valamint a keresztallergénként ismert növényeket, mert fogyasztásuk erősítheti a tüneteiket. Ilyen keresztallergének például: parlagfű–dinnyefélék, paradicsom, uborka, banán; nyírfa–mogyoró, cseresznye, kömény, kapor, őszibarack, alma; feketeüröm–zeller, répa, pázsitfüvek-gabonafélék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek