Okos tükör mutatja a még rejtett bajt! Előtte nincs titok

Hiába igyekszünk laza sminkkel elkendőzni a szemünk alatti karikákat, hasztalan húzzuk be a hasunkat, domborítunk peckesen – csalhatatlanul leleplezi az éjszakai dorbézolás nyomait, mint ahogyan figyelmeztet az újonnan lerakódott zsírpárnákra is.

Család-otthon(he)2015. 08. 13. csütörtök2015. 08. 13.
Okos tükör mutatja a még rejtett bajt! Előtte nincs titok

Az okos tükör csak első ránézésre hasonlít a fürdőszobánkban fényeskedő rokonára: korszerű 3D-s szkennerrel, hő- és fényérzékeny kamerákkal szerelték fel, melyek segítségével pillanatok alatt feltérképezi az előtte topogó „célszemély” fizikai és mentális állapotát: megnézi az arcát, elemzi annak színét, mennyire kipirult vagy sápadt, vizslatja a stressz, a szorongás jeleit. Megvizsgálja a test zsírszöveteinek állapotát és mennyiségét, s jelzi, történt-e súlygyarapodás vagy éppen fogyás.

A beépített gázszenzor azt is elárulja, mennyit dohányzott és ivott az illető. A nagy tudású multispektrális kamera képes megbecsülni a szívverés ütemét és a vér hemoglobinszintjét, majd az eredményeket összesítve tanácsot ad használójának, miként éljen egészségesebben. (A fejlesztő mérnökök talán megfontolhatnák: a szebbik nem örömére a csodatükör azt is képes legyen elbírálni, vajon a reggeli kapkodásban kiválasztott blúz illik-e a szoknyához, s nem kenődött-e el a smink…)

A Wize Mirror készüléket uniós támogatásból finanszírozott nemzetközi kutatás keretében fejlesztik, és olyan – ma már népbetegségeknek számító – kórok ellen küldenék harcba, melyek visszafordíthatatlan károkat okoznak az ember egészségében, mint például egyes szívbetegségek vagy a diabétesz. Az okostükröt jövőre kezdik tesztelni és az eredményeket a hagyományos orvosi műszerekével összehasonlítani.

Ezek is érdekelhetnek