Több rostot a tányérra

A gluténmentes diétában gondot okoz, hogy elég rosthoz jusson a szervezet – figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. A diétában fogyasztott rizs- és kukoricaliszt, kukorica- és burgonyakeményítő ugyanis magas szénhidrát- és alacsony rosttartalommal rendelkezik.

Család-otthonP. E.2015. 09. 21. hétfő2015. 09. 21.
Több rostot a tányérra

Az előre csomagolt lisztkeverékek nagy része is keményítőkből áll, melyek hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak. 

A gluténérzékenyek tányérjára köretként is rizs, burgonya, illetve kukoricalisztből készült tészta kerül, ezért gondolniuk kell a rostpótlásra. Ehhez jó forrás a köles, hajdina, cirok, barna rizsliszt, a maglisztek, az útifűmaghéj. A zöldségek közül az articsóka, a hüvelyesek, a brokkoli rosttartalma jelentős, a gyümölcsök közül pedig a málna különösen ajánlott. Az olajos magvakat is érdemes ropogtatni. Az újdonságokra nyitottak megkóstolhatnak még szokatlan alapanyagokat is. Ilyen a quinoa, ez a dél-amerikai gabonaféle: az inkák is előszeretettel fogyasztották a köleshez hasonló magját, mely nem tartalmaz glutént, viszont magas tápértékű. Az egyre kedveltebb chiamagot semleges, diós íze miatt gyümölcsökhöz és salátákhoz is adhatjuk. Az amaránt köretekhez, kásába, müzlibe keverve garantálja a megfelelő rostmennyiséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek