Tantárgy lett a befőzés

Mára több Somogy megyei általános iskolában tantárgy lett a befőzés, lekvár- és savanyúságkészítés, amellyel a diákok pénzt is kereshetnek. A Völgy Hangja Egyesület pár évvel ezelőtti kezdeményezése pályázati támogatással Törökkopányból indult, s beépült nemcsak a helyi, de a programhoz csatlakozó iskolák tananyagrendjébe is – tudtuk meg Madarász Annától, az egyesület munkatársától.

Család-otthon- k - g -2015. 11. 18. szerda2015. 11. 18.
Tantárgy lett a befőzés

Törökkopányban, az önkormányzat lekvárfőző műhelyében a gyerekek az érési szezonhoz igazodva, a helyiek által összeadott gyümölcsökből, zöldségekből régi receptek alapján készítik a befőtteket, eper-, barack-, szilva és almalekvárokat, utóbbit fahéjjal fűszerezve.

Emellett megtanulták a savanyúság- és a paradicsompüré-készítés fortélyait is. Télen szappant főznek, gyertyát öntenek, s ezeket is, mint a lekvárokat, savanyúságokat, eladják az iskolák által szervezett házi vásárokon. Matematikaórán kiértékelik, forintosítják a munkák egész folyamatát, számba véve bevételeiket és kiadásaikat, így állapítják meg a termékek eladási árát, és a bevételből az iskolai pénztárakat gyarapítják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek