A lányoknál 8 év alatt, fiúknál 9 éves kor előtt rendellenesnek tekinthető

Korán érők - Rohamosan felgyorsult a gyerekek testi fejlődése az utóbbi évtizedekben. Magasabbra nőnek, és szexuálisan is korábban érnek, mint annak idején szüleik, nagyszüleik korosztálya.

Család-otthonH. E.2015. 12. 10. csütörtök2015. 12. 10.
A lányoknál 8 év alatt, fiúknál 9 éves kor előtt rendellenesnek tekinthető

Az okokat a környezeti hatásokkal magyarázzák a szakemberek: a táplálékkal együtt olyan anyagok is a szervezetbe kerülnek, melyek befolyással lehetnek a hormonháztartásra, de túlsúly is oka lehet az idő előtti serdülésnek. Egy bizonyos életkor alatt azonban kórosnak számít, ha egy kisfiú vagy kislány sokkal fejlettebb a társainál.

A lányoknál 8 év alatt, fiúknál pedig a 9 éves kor előtt meginduló pubertás rendellenesnek tekinthető – figyelmeztet dr. Tar Attila, a Budai Egészségközpont gyermekendokrinológusa.

A pubertás folyamatát több belső elválasztású mirigy hormontermelésének összehangolt működése irányítja, amit egy, a hipotalamuszban termelődő, a nemi hormonokat felszabadító anyag szabályoz. A korai serdülést egyes agyi központok idő előtti aktiválódása eredményezi – ritkábban valamilyen agyi probléma, például gyulladás vagy tumor. Előfordulhat az is, hogy átmenetileg fokozottá válik a mellékvesében a férfi nemi hormonok termelése. Gyakran azonban az orvosok sem találnak magyarázatot a problémára – ekkor idiopátiás (ismeretlen eredetű) korai serdülésről beszélünk.

Lehet, hogy csak egy-egy testi változás lép fel idő előtt (például a mellek vagy a hímvessző növekedése), ám olykor valamennyi testi tünet hamarabb megjelenik. A korai serdülés jeleit mutató gyerekkel tanácsos gyermekendokrinológushoz fordulni, aki labor-, genetikai és képalkotó vizsgálatokkal igyekszik felderíteni az okokat. A kortársaihoz képest túl korai serdülés ugyanis nemcsak pszichés problémákhoz, hanem túl alacsony végső testmagassághoz is vezethet.

Ezek is érdekelhetnek