Feltámadt a Fekete Sereg - Hátszélben a rászorulók

NAGYVÁZSONYBAN csaknem harminc civil szervezet működik, az egyik legrégibb a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület. Négy kontinens önkénteseit és szakembereit mozgatja meg a hátrányos helyzetű fiatalokért.

Család-otthonBiczó Henriett2015. 12. 03. csütörtök2015. 12. 03.

Kép: Fekete sereg ifjúsági egyesület Nagyvázsoly halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek foglalkoztaó és játszó háza 2015 10 15 Fotó: Kállai Márton

Feltámadt a Fekete Sereg - Hátszélben a rászorulók
Fekete sereg ifjúsági egyesület Nagyvázsoly halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek foglalkoztaó és játszó háza 2015 10 15 Fotó: Kállai Márton

Lelkes fiatalok összedugták a fejüket, miként lehetne segíteni a helyi és a környékbeli csellengő és hátrányos helyzetű fiatalokon. Így alakult meg 1997-ben Nagyvázsonyban a Fekete Sereg.

– Akkor még a helyi művelődési ház vezetője voltam, de úgy éreztem, jóval több munkára lenne energiám – mondja Kandikó Rita, aki 2007-ben felhagyott a művelődési ház vezetésével, és azóta csak a Fekete Sereg építgetésével foglalkozik.

– Akkor találtuk ki, hogy segítsünk a fiataloknak a szabadidő hasznosabb eltöltésében. Emellett támogassunk minden alulról jövő kezdeményezést a falunkban.

Kandikó Rita rengeteget pályázik, szervez, konferenciákra jár, külföldre utazik, mindemellett a fiatalok, gyerekek töltik ki az életét. Az egyesület kellőképpen megfertőzte a falut, míg korábban 4-5 civil szervezet működött Nagyvázsonyban, ma már csaknem harminc. Ezek közösségteremtő ereje megkérdőjelezhetetlen.

– Szinte a kezdetektől működtetünk Teleházat – folytatja Rita –, nagy szó volt akkoriban az ingyenes internet-hozzáférés. Bárki bejöhetett, kérdezhetett, maradhatott, ameddig akart. Tíz évvel ezelőtt már egyre több roma fiatal is bemerészkedett. Éreztük, hogy megmutathatunk nekik egy másik világot, amire a legtöbben nyitottak is voltak. Ha belép ide valaki, mindig azt kérdezzük, hogy te mit szeretnél csinálni. Ez érvényes az adott pillanatra, de a hosszabb távú tervekre is.

Az egyesület főként önkéntesekkel dolgozik, és szerepel az Európai Önkéntes Szolgálat Programban. Ennek lényege, hogy Nagyvázsonyba is érkeznek külföldi önkéntesek, és innen is mennek a világ számos országába. Főleg kisebb településekről fogadnak fiatalokat, de a Senior Önkéntes Program keretében 50 év felettiek is jöttek Nagyvázsonyba. Az első jelentkező Tunéziából érkezett a Veszprém megyei faluba, aztán sorra jöttek Jordániából, Franciaországból, Paraguayból, Angliából, Mexikóból, összesen négy kontinensről.

Az önkéntesek együtt vannak a fiatalokkal, angolul beszélgetnek (legalábbis próbálnak), megismerkednek egymás kultúrájával, szokásaival. Az önkéntességet lehet egy hónapra, de akár egy évre is vállalni. Hogy valaki alkalmassá váljon, azt általában egy-két éves felkészítő munka előzi meg.

– Az egyik helyi roma fiú szeretne kitörni a mélyszegénységből. Kilenc hónapra elutazott az olaszországi Palermóba, ahol egy fogyatékosotthonban dolgozik napi hat órát. Egy másik fiú bevándorló gyerekekkel van együtt, szintén Palermóban. Hogy mennyire fontos a bevándorlók kultúrájának a megértése számos országban, azt jól példázza az angol rendőrség hozzáállása. Két, szociális szakterületen dolgozó brit rendőr egy-egy héten át tanulmányozta a Romániában, Bulgáriában és Magyarországon élő cigányok mindennapjait és kultúráját, hogy minél jobban tudják segíteni a már Angliába vándorolt kelet-európai romákat a beilleszkedésben. Meghívtuk őket hozzánk, találkoztak a Veszprém megyei rendőrökkel is. Azóta állandó kapcsolat van közöttük, s nekünk is a rendőrséggel. De lehet, hogy ez nem lenne így, ha nem jön el Nagyvázsonyba a két angol – mondja Kandikó Rita. Tanodát is nyitottak Hátszél néven, délutánonként rendszeresen tanulnak a rászoruló gyerekekkel.

A Fekete Sereg sokévi munkája beérett, a legtöbb szülőnek sikerült elhelyezkednie. Ez annak is köszönhető, hogy a Nagyvázsonyi Önkormányzat és a Türr István Képző- és Kutató Intézet jóvoltából ez év februárja és májusa között a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület egykori Hátszél tanodás fiataljai és szüleik, nagyszüleik újra iskolapadba ültek, együtt. A kőműves-, a festő- és a parkgondozóképzés közül választhattak.

A két képzésen 28, többségében nagyvázsonyi felnőtt vett részt.

Ezek is érdekelhetnek