Pénzváltás mai módra

Amikor a fémpénz az i. e. VII. században megjelent a világon, az idők szavát hamar követték a pénzváltók, akik kis asztalkáiknál ülve a távolról jött kereskedők érméit némi jutalék fejében becserélték az adott országéra. Aztán a pénz őrzésére is vállalkoztak, majd kamat ellenében kölcsönt adtak. Nos, lassacskán így alakult ki a pénzintézetek sora.

Család-otthon(budai)2015. 12. 19. szombat2015. 12. 19.
Pénzváltás mai módra

Akkor elmondom, miképp megy manapság a pénzváltás a hatalmas hazai bankban. Kivesz az ügyfél 50 ezer forintot az automatából. Kap két húsz- és egy tízezrest. Mivel tudja, hogy a legtöbb kereskedelmi és szolgáltató cégnél csak nehezen képesek visszaadni e címletekből, ezért megpróbálja még a bankban felváltani mindet. Sorszámot húz, kivárja, míg az övé megjelenik a hívótáblán. Elmondja a bájos-kedves ügyintéző hölgynek a kívánságát. Ő széttárja a kezét: jelenleg (a nyitás után háromnegyed órával) sem tíz-, sem ötezres bankója nincs, várjon az ügyfél egy kicsit. Mire az jelzi, hogy két- és egyezresekben is megfelel, csak váltsa fel, legyen szíves. Le is számolnak neki (kézzel és géppel) 15 két- és 20 egyezrest. Ezután már csak annyi marad, hogy a bankjegyek elpakolása közben aláírja a műveletről szóló igazolást, és indulhat is a dolgára.

Ha annak idején a görögök, rómaiak, babiloniak hasonló hatékonysággal álltak volna ügyfeleik szolgálatára, még ma is a pénzváltó asztalkáiknál ücsörögnének. Igaz, mi meg hamarabb és kevesebb adminisztrációval kerülnénk sorra…

Ezek is érdekelhetnek