Szép hagyomány: Miklós napjának kora hajnalán elindul a rénszarvas-szán

Télapó szánhúzói - Szent Miklós püspök mellett a rénszarvas a másik valódi szereplője az amerikai Clement Clarke Moore verses meséje alapján létrejött mai Mikulás- vagy Télapó-kultusznak.

Család-otthonValló László2015. 12. 06. vasárnap2015. 12. 06.

Kép: Santa Claus rides a reindeer and sled outside Rovaniemi, Finnish Lapland on December 15, 2011. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND / AFP / JONATHAN NACKSTRAND, Fotó: JONATHAN NACKSTRAND

Szép hagyomány: Miklós napjának kora hajnalán elindul a rénszarvas-szán
Santa Claus rides a reindeer and sled outside Rovaniemi, Finnish Lapland on December 15, 2011. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND / AFP / JONATHAN NACKSTRAND
Fotó: JONATHAN NACKSTRAND

Amelynek középpontjában a messzi északon (Lappföldön) lakó Mikulás áll, aki Miklós napjának kora hajnalán rénszarvasfogatú szánján útnak indulva viszi ajándékait a világ minden gyermekének. 

A rénszarvas (Amerikában karibu) igazi univerzális kérődző háziállata az Északi-sarkkör tundráin és tajgáin élő embereknek. Megbízható igásállat, emellett húst és tejet ad, prémje ruhák és sátrak alapanyaga, csontja és inai pedig különféle szerszámok nyersanyagai. Változatai szőrzetük színében és testméretben különböznek egymástól, így vannak köztük 60, de ismertek 300 kilós súlyú alfajai is. Közös jellegzetességük, hogy csülkeik különösen szélesek és laposak (hogy ne süppedjenek a hóba és a mocsárba), futás közben ízületeik kattogó hangot hallatnak, továbbá – egyedülálló módon – nemcsak a bikák, hanem a tehenek is agancsot hordanak. Így aztán azon sem csodálkozhatunk, hogy a csordákba verődő és nyaranta a még északabbra fekvő területek felé vonuló csapatok vezetője legtöbbször egy tapasztalt, idős rénszarvas hölgy.

Ezek is érdekelhetnek