Tej nélkül az élet

A MAGYAR LAKOSSÁG közel egyharmada laktózérzékeny. Ha ön is közéjük tartozik, akkor tudja, hogy mi mindenről kell lemondani emiatt. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azonban mégsem javasolja a tejtermékek teljes kiiktatását az étrendből, ugyanis ennek következtében különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki. De akkor mi a megoldás? Mit ehetünk, és mit érdemes elkerülnünk?

Család-otthonD. F.2015. 12. 08. kedd2015. 12. 08.

Kép: 2015. november 29. Budapest Laktózmentes tej laktózérzékenység műzli gabonapehely eszik evés fitness egészséges reggeli, Fotó: Üveges Zsolt

Tej nélkül az élet
2015. november 29. Budapest Laktózmentes tej laktózérzékenység műzli gabonapehely eszik evés fitness egészséges reggeli
Fotó: Üveges Zsolt

Mi is az a laktóz?

A tejcukor, más néven a laktóz tulajdonképpen nem más, mint két egyszerű cukorból (glükózból és a galaktózból) felépülő szénhidrát. Tejcukortól mentesnek (azaz laktózmentesnek) tekinthető minden olyan élelmiszer-ipari termék, amelynek tejcukortartalma maximum 0,1 gramm 100 grammonként. Szerencsére már nemcsak laktózmentes tejet, joghurtot, tejes italokat, de fagylaltot is lehet kapni, azonban csínján kell bánni ezekkel a termékekkel! Ugyanis a laktózmentes élelmiszerekben a tejcukrot gyakran más cukrokkal pótolják, ezért ha épp diétázunk, érdemes odafigyelni a tejtermékek cukor- és szénhidráttartalmára. Különösen azért, mert tejcukrot nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak, hanem az étrend-kiegészítők, homeopátiás készítmények és a gyógyszerek is.

Miért nem hagyható el a tej az étrendünkből?

A tej és tejtermék legfontosabb tápanyaga a kalcium, teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményezhet. Mivel a napi kalciumszükségletünket kizárólag tejet, tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel lehet fedezni, a laktózszegény étrendnek is tartalmaznia kell ezeket, de az étrendet úgy állítsuk össze, hogy a laktóztartalma ne haladja meg a még tolerálható mennyiséget. Rendszeres sportolás esetén például nagyon fontos, hogy a szervezetünk a megfelelő men?nyiségű kalciumhoz juthasson. Ezért érdemes például a tej helyett olyan növényi alapú tejtermékeket választani, amelyek hozzáadott kalciumot is tartalmaznak.

Ezeket az ételeket fogyasszuk!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége napi fél liter laktózmentes tejet vagy ennek megfelelő tejtermék fogyasztását javasolja a laktózszegény étrendben. A különböző reggeli italokat és ízesített tejkészítményeket sem kell teljesen mellőznünk az étrendünkből, csak gondosan válasszuk meg azt a fajtát, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Szintén az egyéni toleranciától függően, az alacsony laktóztartalmú, savanyított tejtermékek is fogyaszthatóak kisebb-nagyobb mértékben. Ezek tejcukortartalma a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20–40 százalékkal kevesebb, mint a tejé. A túró tejcukortartalma még a savanyított tejtermékekénél is alacsonyabb, így gyümölccsel és édesítővel vagy zöldfűszerekkel elkeverve kiváló vacsora készíthető belőle. A félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében, a hosszú érlelési idejű sajtok pedig gyakorlatilag laktózmentesek. A péksütemények viszont mind a tésztájukban (tejes, sós és vajas kifli, császárzsemle, briós, puffancs, kalácsok, gofri stb.), mind a töltelékükben (túrós batyu) tartalmazhatnak tejcukrot, így a fogyasztásukat jól gondoljuk meg!

Ezek is érdekelhetnek