![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17440997_auto_resized.jpg?ver1)
Kilenc év után győzelemmel kezdte NB I-es szereplését a Nyíregyháza
nemzetisport.hu
![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17440997_auto_resized.jpg?ver1)
Bármilyen meglepő, akad, aki a fűszerekre lesz allergiás, ezért vigyáznia kell a főzésnél is. Elfogyasztva, sőt bőrre kerülve is okozhatnak túlérzékenységet egyes fűszerek, figyelmeztet dr. Garaczi Edina bőrgyógyász.
A Budai Allergiaközpont szakorvosa szerint a krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt anyagok a bőrrel érintkezve csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget idézhetnek elő. Leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény és koriander okoz kellemetlen tüneteket. Akad azonban, aki a pirospaprikára is érzékeny. Az ételallergiák két százaléka írható a fűszerek rovására, de a gyártóknak mégsem kötelező feltüntetni a csomagoláson, melyik áru mit tartalmaz.
Hő hatására, tehát főzés, sütés közben egyes fűszerekben jelentősen csökkenhet a panaszt okozó allergének száma, de típustól függően akár sokszorosára is emelkedhet. Az egyetlen megoldás, hogy a panaszt okozó fűszert száműzzük a konyhából.
nemzetisport.hu
metropol.hu
she.life.hu
hirtv.hu
bama.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
nemzetisport.hu
origo.hu
magyarnemzet.hu
origo.hu