Allergia a fazékban

Bármilyen meglepő, akad, aki a fűszerekre lesz allergiás, ezért vigyáznia kell a főzésnél is. Elfogyasztva, sőt bőrre kerülve is okozhatnak túlérzékenységet egyes fűszerek, figyelmeztet dr. Garaczi Edina bőrgyógyász.

Család-otthonPE2016. 01. 12. kedd2016. 01. 12.
Allergia a fazékban

A Budai Allergiaközpont szakorvosa szerint a krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt anyagok a bőrrel érintkezve csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget idézhetnek elő. Leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény és koriander okoz kellemetlen tüneteket. Akad azonban, aki a pirospaprikára is érzékeny. Az ételallergiák két százaléka írható a fűszerek rovására, de a gyártóknak mégsem kötelező feltüntetni a csomagoláson, melyik áru mit tartalmaz.

Hő hatására, tehát főzés, sütés közben egyes fűszerekben jelentősen csökkenhet a panaszt okozó allergének száma, de típustól függően akár sokszorosára is emelkedhet. Az egyetlen megoldás, hogy a panaszt okozó fűszert száműzzük a konyhából.

Ezek is érdekelhetnek