Becsapós tüdőgyulladás

Azt hinnénk, a sokszor influenza szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás ma már gyógyítható. Ám mégis a tíz leggyakoribb halálok közt találjuk. A kezelés sokszor azért késik, mert a kór nem mindig jelentkezik jellegzetes tünetekkel, ezért a beteg nem kerül időben orvoshoz. A tüdőgyulladásnak több típusa létezik, és a tünetek életkoronként is eltérhetnek – tájékoztat dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Budai Tüdőközpont orvosa.

Család-otthonPE2016. 01. 18. hétfő2016. 01. 18.
Becsapós tüdőgyulladás

A pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladások általában a tipikus tüneteket mutatják: hirtelen kialakuló magas láz, hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, magas légzésszám, zavartság jelzi a bajt.

A középkorúaknál az úgynevezett atípusos baktériumok által okozott tüdőgyulladás alattomosan jelentkezhet: hőemelkedés, fáradékonyság, száraz köhögés, esetleg ízületi fájdalmak tüneteivel, majd nehézlégzéssel.

A rizikócsoportba tartozóknál olykor nincs látványos tünet. Az újszülötteknél az étvágy romlása, a hőemelkedés kelthet gyanút. Sápadtság és szapora szívműködés észlelhető, a baba elesett benyomást kelt. A legyengült idősek esetében is gyakran elmarad a magas láz.

Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra. Megelőzésül szolgál a pneumococcus elleni védőoltás, amelyet 2014 óta 2 éves kor alatt minden kicsinek kötelezően meg kell kapnia.

Ezt idősebbek is kérhetik, emellett ajánlott az influenza elleni védőoltás is.

Ezek is érdekelhetnek