Gyerekeket kérdeztünk arról, hogy milyennek képzelik felnőttkoruk majdani világát

Biczó Henriett: Repülő székkel a város fölött

Család-otthonB. H.2016. 01. 03. vasárnap2016. 01. 03.
Gyerekeket kérdeztünk arról, hogy milyennek képzelik felnőttkoruk majdani világát

Ne mindig a felnőttek mondják el, mit gondolnak a jövőről – most gyerekeket kérdeztünk arról, hogy milyennek képzelik felnőttkoruk majdani világát. Interjúalanyaink: Arwen (11 év), Boldi (10 év), Bence (8 év), Dani (5 év).

Az első gondolat, ami kipattant a még fantáziával és álmokkal teli gyerekfejekből, hogy a robotok úgy élnek majd köztünk, mint a hétköznapi „emberek”. Szolgálnak bennünket, és éjt nappallá téve dolgoznak. Hiszen fáradhatatlanok. Boldi a társadalmi hierarchiáról sem feledkezett meg, szerinte a gazdagoknak szuper-hiper robotjuk lesz, a szegényeknek pedig egyszerűbb. Erre rögtön feltámadt Arwen humanista énje, szerinte éppen ideje lenne megszüntetni a társadalmi egyenlőtlenségeket, és ehhez nincs jobb eszköz, mint feltámasztani Mátyás királyt.

Szerintük a robotok olyannyira behálózzák majd az életet, hogy otthonról irányíthatják zsebre rakható számítógépeikkel, így nem kell bejárkálni a munkahelyekre. Szakemberek csak a nagy munkákhoz kellenének, de ha például a lakásunkban eldugul a vécé, csak megnyomjuk a duguláselhárítás gombot a robotunkon, és máris minden megoldódik. Dani szerint azért dolgozni is kell, de mindenképpen valamilyen könnyű munkát kell majd végezni, sok pénzért.

Tanár az iskolákban nem lesz, a pedagógus a lakásából instruálja a gyerekeket, számítógépen keresztül. De ők hetente legalább háromszor bemennének az iskolába, mert azért haverokkal találkozni és egy jót focizni mégiscsak klassz dolog lesz a jövőben is.

A közlekedés meglehetősen leegyszerűsödik, mozgó járdák lesznek, székeken ülve száguldunk majd azokon.

Ha dugóba keverednénk, a székből „kinő” egy propeller, és pillanatok alatt odaérünk bárhová. Bence a teleportálás híve, vagyis az embert majd simán át lehet „rakni” egyik pontból a másikba, különösebb strapa nélkül. Ő a házát is „vinné”, hogy ne kelljen állandó házkereséssel és építkezéssel vacakolni, ha más országban szeretne élni. Boldi szerint víz alatti városok lesznek, hiszen a globális felmelegedés miatt egyre kisebb lesz az a földterület, ami alkalmas az emberi életre.

Biztosan állítják, hogy találkozunk más bolygón élő civilizációval, amelyik sokkal fejlettebb a mienknél. Fordítógép tolmácsol majd a két kultúra között, és csak természetes, hogy békés szándékkal közeledünk egymás felé.

A gyerekek egyetértettek abban, hogy mi az, aminek mindenképpen meg kell maradnia a jelenlegi életükből. Az esti meséknek, amit a szülők mondanak a gyerekeiknek. A közös családi ebédeknek és vacsoráknak, a társasozásnak, a szánkózásnak, a strandolásnak és az utazásnak. Lesznek tehát a jövőben is olyan pillanatok, amikor a robotokra nem lesz szükség.

Ezek is érdekelhetnek