Lappangó éhezés

A patikusok a jövőben nagyobb részt vállalnának abban, hogy megfelelő minőségben és dózisban szedje a vitaminokat és ásványi anyagokat, nyomelemeket a lakosság. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (Nefi) is segíti e munkát, amire azért is szükség van, mert a magyarok várhatóan csupán 60 éves korukig élhetnek egészségesen.

Család-otthonPE2016. 01. 26. kedd2016. 01. 26.
Lappangó éhezés

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hiányát nevezik „lappangó éhezésnek”. Egy vizsgálat szerint például a D-vitaminban és a kalciumban különösen az idősek szenvednek hiányt, és a nők sem jutnak elég mikroelemhez, így jellemző a vashiány is. A mikrotápanyagok hiánya akkor is probléma, ha még nem vezet klasszikus hiánybetegséghez, ugyanis anyagcserezavarokat okozhat, és növelheti például a daganatos kórok, a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, gyorsíthatja az öregedést. A jó multivitamin komplex, azaz tartalmaz minden szükséges anyagot a napi szükséges értékben. A táplálkozási referenciaérték (NRV) azt mutatja, hogy miből mennyi elégíti ki egy egészséges felnőtt napi tápanyagigényét.

A mikrotápanyagok pótlása csökkenti a vérnyomást, a gyulladást és a stresszt is, és a járványos időszakban segítheti a megelőzést. Egy vizsgálatban 14 ezer férfi orvost követtek átlagosan több mint 11 évig, és azok közt, akik naponta multivitamint vettek be, ritkább volt a daganatok előfordulása. A krónikus betegek számára ugyancsak hasznos lehet a multivitaminok szedése, de nem kell túlzásba esni, és sokszoros dózissal bombázni a szervezetet – ebben is segíthetnek a patikusok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!