Egyszerűbb megoldás minden négylábút bűnösnek kikiáltva, jogtalanul minden szőrös gyereket kitiltani a parkokból...

Folytatjuk a „Hol sétáljon, rohangáljon szabadon a kutyánk” témánkat. Az alábbi, némelyest ingerült hozzászólást Székesfehérvárról tette fel az internetre egy kutyás.

Család-otthonSzücs Gábor2016. 02. 11. csütörtök2016. 02. 11.
Egyszerűbb megoldás minden négylábút bűnösnek kikiáltva, jogtalanul minden szőrös gyereket kitiltani a parkokból...

„Jó múltkorjában a székesfehérvári Rózsaliget utáni, a halastónál lévő park egészére vonatkozóan kitették a kutyát sétáltatni tilos táblákat. A tiltó intézkedésre több kutyasétáltató hívta fel figyelmemet, hozzátéve, hogy ennek ellenére a kutyagumi-tárolók is ott vannak a parkban. Az intézkedés jogosságát megkérdőjelezték az állattartók az állattartási rendeletre hivatkozva, mondván: abban kizárólag az szerepel, hogy csak a játszóterekről tilthatók ki a négylábúak. A közterületes irodán elmondták: a városgondnokság saját hatáskörben helyezi ki ezeket a táblákat, általában azért, mert el akarják kerülni a kutyások és a nem kutyások közti konfliktusokat. A tiltásnak azonban nincs jogalapja, ezért nem is büntethetnek, ha valaki mégis oda viszi a kutyáját. Akkor szankcionálhat a közterület-felügyelő, ha nem szedi össze a gazda a kutyagumit, vagy ha játszótérre engedi be az állatot – ezek a vétségek ugyanis szerepelnek az állattartási törvényben, illetve a kapcsolódó kormányrendeletben. Ma már Székesfehérváron a kutyatulajdonosok többsége összeszedi a kutyapiszkot, míg senki nem bünteti a csikket, sörösüveget, papírzacskót, zsebkendőt, olajoskannát otthagyó embert, aki kidobja az ablakon az ételmaradékot vagy otthagyja a parkokban saját ürülékét…”

De ezúttal nem a kutya- kontra emberpiszok lenne a témánk, hanem a zöldterületen sétáló négylábúak kontra ugyanott sétáló kétlábúak viszonya. „Zavaró és félelmetes tud lenni, amikor egy kutya itt futkározik. Szeretnék nyugodtan sétálni, akár egyedül, akár a gyerekeimmel vagyok” – írja egy kutyátlan. Az valóban kellemetlen, és nemcsak a kutyátlanoknak, hanem az ebtartóknak is, ha egy szocializálatlan, támadásra hajlamos kutyát engednek el. Egyetlen rossz, engedetlen, netán támadásra is hajlamos kutya száz másik, békés kutya-ember páros megítélését teszi tönkre, s viselkedésével teremt újabb és újabb szigorú korlátozást az ember és legjobb barátja közé.

„S ez megint csak ugyanaz, mint a kutyapiszokkal kapcsolatos vélekedés – írja egy másik hozzászóló –: többen vagyunk mi, akik jól ismerjük kedvencünket, és tudjuk, hogy soha nem bántana senkit, mint azok, akik sem saját magukat, sem kutyájukat nem ismerve okoznak riadalmat a parkokban, köztereken.”

És ilyenkor az önkormányzatok az egyszerűbb megoldást választva általában minden négylábút bűnösnek kiáltanak ki, és – jogtalanul – kitiltanak minden szőrös gyereket a parkokból, ahelyett, hogy azon egy renitens, agresszív kutya gazdáját büntetnék a többiek helyett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek