Szülni csak szabadon, szépen

Messze elmarad a szülészeti ellátás hazai helyzete az ideálistól és a nemzetközi szakmai ajánlásoktól. Magyarországon a nők közel 80 százaléka sebészeti beavatkozással, vagyis császár- vagy gátmetszéssel hozza világra a gyermekét, az Egészségügyi Világszervezet 20-25 százalékos ajánlásával szemben.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 02. 10. szerda2016. 02. 10.

Kép: DCF compatable JPEG Img, Fotó: Driver team

Szülni csak szabadon, szépen
DCF compatable JPEG Img
Fotó: Driver team

Ezen változtatna a Séta a SzüléSzületéS minőségéért elnevezésű kezdeményezés. Egyetemi tanárok, szülésznők, pszichológusok vezényletével már két éve 150 kilométeres sétával hívják fel a figyelmet arra, hogy hosszú távon milyen hatással lehet az anya és a baba életére a szülés-születés élménye.

Az első sétájuk, pontosabban többnapos túrájuk Budapestről a Bélapátfalván található bábafához vezetett (képünkön). A legenda szerint 100-150 évvel ezelőtt egy anya itt, a fa tövében hozta világra a gyermekét, a fa pedig árnyékot nyújtva „segített” a szülésben. Az eredeti bábafa már nincs meg, de amikor elpusztult, a legendát őrző helyiek egy másikat ültettek a helyére. A tavalyi túra célpontja Topolya volt, ahol szintén található egy „születés fája”. A résztvevők az éjszakai pihenőket leszámítva végig gyalogoltak, aminek szimbolikus jelentősége is van: nem szálltak vonatra, mert nem siettek, ahogy a szülést sem jó siettetni, hagyni kell természetes tempójában lezajlani.

Sokan csóválják a fejüket az ilyen akciók hallatán, mondván: mióta világ a világ, szülnek a nők, és nem kerekítettek ekkora feneket neki. Ez igaz, de a kutatások azt bizonyítják, hogy a traumatikus szülésélmény az anya és a baba egészségére is hatással van. Az édesanyáknál gyakori a poszttraumás stressz: ez az a betegség, amit először háborús veteránoknál figyeltek meg, és ami a traumatikus esemény rendszeres és érzelmileg megterhelő újraélését jelenti. Ami a babát illeti, a későbbi rák, cukorbetegség, elhízás, pánikbetegség és autizmushajlam is összefügghet a születés módjával. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki, akinek nem volt szép születésélménye, kövér lesz és pánikbeteg: a fenti betegségek sokféle ok és tényező együttállása esetében alakulnak ki, de ezek között a születés módja is szerepelhet.

Varga Katalin, az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszékének docense szerint ma a fő nehézséget az jelenti, hogy az orvostanhallgatók szinte alig látnak normál, beavatkozásmentes szülést, így nem tanulják meg, milyen az. Nem szereznek tapasztalatot arról, hogy adott esetben akkor is megszülhet egy egészséges babát egy egészséges anya, ha ők az égvilágon semmit nem csinálnak, csak nyugodtan üldögélnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek