Gyúrjunk önbizalomra!

ATTÓL, hogy van önbizalmad, nem lesz kisebb a hegy, de könnyebb a mászás – erre esküszik Marozsák Szabolcs. Az első magyar önbizalomedző főként nőknek segít „gyúrni”, hogy izmosabb legyen az önbecsülésük.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 04. 26. kedd2016. 04. 26.

Kép: ?, Fotó: 2009年1月30日(金)より、日劇1ほか全国ロードショー

『マンマ・ミーア!』
?
Fotó: 2009年1月30日(金)より、日劇1ほか全国ロードショー

Akinek van mersze, nekidurálhatja magát az önbizalomtesztnek, amiből kiderülhet, mennyire áll erős lábakon az önértékelése. Marozsák Szabolcs internetes oldalán eddig 9 ezer magyar nő töltötte ki a tesztet: a lehetséges 10 pontból a válaszadók átlagosan csupán 5,8-at adtak maguknak. Tehát a gyengébb nem tagjai – bár általában görcsösen igyekeznek megfelelni minden elvárásnak otthon és a munkahelyükön is – mégsem magabiztosak, és a lelkük mélyén elégedetlenek magukkal. Lehet-e a gyengeség ellen edzeni?

– Az egészséges önbecsülés velejárója a sikeres életnek. Annak van önbizalma, akinek úgy gördül az élete szekere, ahogy szeretné – magyarázza az összefüggéseket az önbizalomedző, aki korábban szervezetfejlesztéssel foglalkozott, s már három éve tart előadásokat, tréningeket e témában. Maga sem hitte, hogy ekkora lesz az érdeklődés. Elsősorban a 25–45 év közötti, iskolázott nők töltötték ki a tesztet és kértek útmutatót, hogyan tegyék rendbe életük különböző területeit.

Kérdés persze, hogy miért a hölgyek szorulnak rá leginkább a tréner tanácsaira. Persze a férfiaknak is akadnak problémáik, de ők nem nyílnak meg olyan könnyen, inkább magukba – vagy éppen borba – fojtják a bánatukat.

– A nők gyakran feláldozzák magukat a munkahely és a család oltárán, aztán csodálkoznak, hogy nem érzik jól magukat a bőrükben. Túl sokat törődnek a kötelességeikkel és azzal, hogy másoknak külsőleg és belsőleg is megfeleljenek. Végül belefásulnak az egészbe. Mégsem adnak rá maguknak esélyt, hogy feltöltődjenek, legyen az a sport, a szórakozás vagy az önfeledt szexualitás. Úgy érzik, meg sem érdemlik, hogy jobb életük legyen – mondja a tréner, aki azt tervezi, hogy női önbizalomklubot alapít.

Sokan elszánják magukat a változtatásra, de aztán belefáradnak, s megy minden tovább a maga szokásos útján. Ezért fontos, hogy fogjuk a kezét, aki új ösvényre lép. Elég az élete egy-két területét rendbe hoznia, máris az egész megváltozik, amihez kitartás kell. Ha például egy hölgynek sikerül lefogynia, rögtön elismerő pillantásokat zsebelhet be, sikeresebben szerepelhet az állásinterjún. A tréner úgy gondolja: nekünk, nőknek nem kell sutba dobnunk a megérzéseinket, az érzelmeinket. Ahhoz azonban elszánás és tudatosság kell, hogy a vágyott állapot irányába kezdjük el szervezni az életünket – az apróbb-nagyobb sikerélmények visszaigazolják, hogy mindez valóban működik. Az önbecsülés ugyanis kisugárzik, és sosem hiábavaló az „edzése”.

 


MITŐL FÜGG? Az önbizalom nem egy csapásra keletkezik. A hiány sokszor abból fakad, hogy valakit gyerekkorában sem dicsértek, bátorítottak eleget. Később hasonló szereposztás alakulhat ki a családban, ha mondjuk valakit a párja bizonytalanít el. Az egészséges önértékelés tucatnyinál is több tényezőtől függ: így pl. a párkapcsolat, a szexuális élet, az anyagiak, a munka, a családi és baráti kapcsolatok mellett attól is, szánunk-e elég időt a sportra, a kikapcsolódásra. Igazán figyelünk-e magunkra? Remek módszer a relaxáció, ami segíti az elmélyülést, s így megszülethetnek a megvalósításra érdemes álmok. Az önbizalmat erősítő gyakorlatokkal pedig bárki kortól függetlenül megtanulhatja elfogadni magát.

 

Ezek is érdekelhetnek