Megelégelték a helyzetet: Adományozz fekhelyet! - Matracon a gyerek mellett

Nagy trauma az egész család számára, ha egy kisgyerek kórházba kerül. A szülők többsége minden kényelmetlenséget vállal, csak hogy mellette maradhasson. Kényelmetlenségből pedig jut bőven a hazai kórházakban.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 04. 14. csütörtök2016. 04. 14.
Megelégelték a helyzetet: Adományozz fekhelyet! - Matracon a gyerek mellett

A szülőknek törvény adta joguk a gyermekük mellett tartózkodni a gyógykezelés alatt, de ennek mikéntjére és részleteire már nem térnek ki a paragrafusok. Jelenleg a 3600 gyermekosztályi ágy mellett csak 800 ágyat tudnak biztosítani a szülőknek. Akik zokszó nélkül etetik, öltöztetik, mosdatják, szórakoztatják a kis betegüket, sokszor a másokét is. Amit tesznek, az a kórháznak is fontos, de ehhez kevés helyen van megfelelő infrastruktúra, például mosdó vagy öltöző. Éjszakára is bent maradhatnak a családtagok a kórtermekben, üldögélhetnek a stokin vagy feküdhetnek a padlón.

Ezt elégelte meg egy háromfős csoport, és elindították az Adományozz fekhelyet elnevezésű kezdeményezést. – Az alapító Kovácsné Erendits Andrea, a válogatott jégkorongozó, Kovács Csaba felesége. Ikerfiaikkal ők maguk is több éjszakát töltöttek székeken – meséli Puskás Kata Szidónia, a szervezőcsapat másik tagja.

Mivel a kórházak zömében nincs arra hely, hogy további ágyakat tegyenek be a kórtermekbe, így köztes megoldásként jött a matrac ötlete. – A legnagyobb közösségi oldalon indult el a kezdeményezés. A jégkorongos társadalom azonnal megmozdult, onnan érkeztek az első adományok. Pillanatok alatt összejött annyi pénz, hogy megvehettük az első matracokat – folytatja Puskás Kata Szidónia. Egy hónap alatt több mint kétezer támogatója lett a csoportjuknak, 1,5 milló Ft-ot adtak össze az adományozók. – Felvettük a kapcsolatot a szóba jöhető kórházakkal, volt, ahol örültek és szívesen fogadták a matracokat, de akadt olyan intézmény is, amelyik higiéniai okokra hivatkozva elutasította az ajánlatot.

A koraszülötteket ellátó központokra is gondoltak, de ezeken a helyeken inkább nyugágyra lenne szükség, ahol a szülők a testükre helyezve „kenguruzhatják” idő előtt született csecsemőiket. Nagyon lelkes a háromfős csapat, de nem győzik hangsúlyozni, hogy támogatóik nélkül nem tudnának segíteni.

Ezek is érdekelhetnek