Velünk élő hagyomány - Díjazzuk az öltéseit

NAPJAINKBAN ismét egyre növekszik az érdeklődés a hímzés iránt. Olvasóink közül többen is jelezték, szívesen látnának lapunkban hímzésmintákat, melyeket kivarrhatnának. Kezdetnek a keresztszemes hímzést választottuk, amely nagyon szép és viszonylag könnyen megtanulható. Elkészült munkáikat, kérjük, küldjék el nekünk, a legjobbak értékes jutalomban részesülnek.

Család-otthonDulai Sándor2016. 04. 23. szombat2016. 04. 23.
Velünk élő hagyomány - Díjazzuk az öltéseit

JUTALOM A LEGJOBBAKNAK
Kedves olvasóinkat arra kérjük, hogy elkészült hímzéseiket 2016. július 22-ig küldjék el a Szabad Föld szerkesztőségének postacímére (1300 Budapest, Pf. 231). Munkáikat szakértő zsűri értékeli, és a legjobbakat értékes díjakkal – a hímzéshez szükséges alapanyagokkal, fonalakkal, eszközökkel – jutalmazza. A díjazottak nevét 2016. augusztus 19-i számunkban közöljük, a munkákat visszaküldjük.   


A hímzés, melynek során tűvel fonalat, ritkán fémszálat viszünk az alapanyagra, a magyar népművészet különösen jelentős ága.  
Megvannak a helyi szokásai, hagyományai, amelyek évszázadok alatt alakultak ki, és nemzedékről nemzedékre szállnak, öröklődnek. A keresztszemes hímzés két egymást keresztező, azonos nagyságú ferde öltésből áll. A világ minden táján népszerű és divatos. Elterjedését valószínűleg egyszerű öltésmódjának és sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti. A keresztszemek kivarrásához ugyanis nincs szükség különösebb ügyességre, ezzel az egyszerű technikával mégis szinte korlátlanul állíthatunk elő díszítéseket, akár néhány öltéses apró mintákat, akár pompás színhatású gazdag mintázatokat. A népi keresztszemes mintakincs nálunk igen gazdag választékú, ezzel a hímzésfajtával díszítettek lakástextíliát, lepedővéget, párnát, abroszokat, de a ruházat egyes részeit is.

A keresztszemes hímzés egyik leggazdagabb hímzőkultúrával rendelkező néprajzi tájegysége Mezőkövesd és vidéke: a Matyóföld. Az ide tartozó három település Mezőkövesd, Tard és Szentistván. Tardon őrizték meg legtovább a keresztszemes hímzőkultúrát, ezért itt a legváltozatosabb a mintakincs, legszélesebb a motívumok és variánsok skálája. A motívumok mértanias formáját itt csíkszerű szerkezetben egymásra épített sorok adják. Akár 4-5 emeletet is egymásra építettek. Tardon a keresztszemes hímzésdísz megérte a kiszínesedés korszakát is, de a piros és a kék szín mindvégig megtartotta hangsúlyos szerepét. 


Az összeállítást készítette:
Dulai Sándorné

06-20/911-7212
Dulai Sándor
06-1/489-8805
[email protected]


FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Hímzéspályázatunk lezárulta után szeretnénk pályázatot hirdetni más népművészeti ágakban, kézműves kategóriákban is: mézeskalács, hímes tojás, gyöngy ékszer, csipkeverés, szálas anyagok (szalma, csuhé, gyékény, vessző), gyermekjáték stb.
Hogy melyekben, azt olvasóink érdeklődése, igényei döntik el.

 

Ezek is érdekelhetnek