Áfonyás-csokoládés croquembouche-torta 155 ezerért - Segít a süti

ÖSSZEFOGTAK a gasztrobloggerek, és elhatározták, hogy évente kétszer jótékonysági süteményárverést szerveznek gyerekeket támogató alapítványok és egyesületek javára. Az ínycsiklandó finomságok nem akármilyen áron kelnek el: az idén egy áfonyás-csokoládés croquembouche-tortáért fizettek a legtöbbet, 155 ezer forintot.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 05. 03. kedd2016. 05. 03.
Áfonyás-csokoládés croquembouche-torta 155 ezerért - Segít a süti

Hét éve anyák napja előtt történt, hogy egy megszállott gasztroblogger gondolta: pénzt kellene gyűjteni az egyik anyaotthon lakói számára. Miért ne lehetne nekik is igazi ünnep május első vasárnapja, ha a családon belüli erőszak elől menekülniük kellett otthonról? 

Akkoriban még nem volt olyan népszerű bloggerkedni a gasztronómia világában, mint manapság, de az ötletgazdák könnyen megkeresték azt a 25 lelkes anyukát, akik elszántan sütnek-főznek, s e munkálkodásukat másokkal is szívesen megosztják. Süssön mindenki valami finomságot – jött az ötlet –, tegyük fel a fotókat az internetre, aztán hirdessünk licitet a nyalánkságokra. Így is lett: a befolyt összegből játékokat, pelenkákat, higiéniai cikkeket vásároltak az anyaotthonnak. Így született meg a Segítsüti. 

Kandikó Éva (képünkön), az egyik alapító azért „kényszerült” blogolásra, mert a 19 éves lánya még nem tudott főzni. Gondolt egyet, a családi recepteket internetes napló formájában kezdte gyűjtögetni, hogy lépést tartson a korral, s a lánya kedvet kapjon a konyhához. Egyre többen olvasták Fakanál nevű blogját, négy év után már egymillió látogatóra tett szert. De lassan háttérbe szorult a saját blog, mert időközben megalakult a Segítsüti Közhasznú Alapítvány, amelynek 2010 óta Éva a képviselője, ami egyre több elfoglaltsággal jár. 

– Évente kétszer, tavasszal és ősszel árverezünk, alkalmanként 30 blogger sütijét bocsátjuk áruba. Szerencsére a tagjaink mindent megtesznek a jó ügyért, ezért ha úgy alakul, nem csak az első, hanem a licitáláson második befutónak is megsütik a kiválasztott süteményt az általa felajánlott összegért. Mindig gyerekek javára gyűjtünk, leukémiásoknak, koraszülötteknek, Down-kórral vagy mélyszegénységben élőknek. Csak kapkodjuk a fejünket, annyi helyen kellene segíteni. Ezért is hoztunk létre egy másik akciót, a „sok kicsi” jótékonysági nyereményjátékot, ahol a bloggerek mellett gasztronómiával foglalkozó cégek is ajánlanak föl nyereményeket – mondja Kandikó Éva, aki eredetileg televíziós szerkesztő. – Átlagosan egy-másfél millió forint gyűlik össze egy-egy árverésen, pár éve 4,6 millió forint volt a legtöbb pénz, ami összejött. Mi egyáltalán nem reklámozzuk magunkat, minden fillért támogatásra fordítunk. Az idén tavasszal a csontvelőtranszplantáción átesett gyerekek ápolására létrejött Démétér Alapítványnak gyűjtöttünk. A licitálók összegyűlt 1,2 millió forintjából gyógyszeradagoló pumpákat vásárolunk. 

A licitre felkínált sütik fotói láttán életre kelnek bárki ízlelőbimbói. Sós karamellás vaníliatorta, mogyorós blondie, gluténmentes édesburgonyás, lime-os kuglóf, különféle bonbonok – igencsak széles a repertoár. Éva egy Pavlova-tortával rukkolt elő, 21 ezer forintért kelt el. A legtöbbet egy áfonyás-csokoládés croquembouche-tortáért fizettek, 155 ezer forintot. A kikiáltási ár ezerről indult. Eredetileg csak gyermekes anyukákat hívtak meg a Segítsüti csapatába, de a „szigorú szabály” azóta lazult. Ma már férfiakat is érhet az a megtiszteltetés, hogy felkérik tagnak. 

Ez történt hat évvel ezelőtt a Max néven blogoló Somogyi Zoltánnal. A Gyenesdiáson élő kétgyermekes apukának a főzés a hobbija, és ma már a munkája is. Imádja, ezért is ajánlott fel öt tábla saját készítésű csokoládét, melyek összesen 25 ezer forintért keltek el. Vigaszágon nemcsak a második, hanem a harmadik helyezettnek is elkészíti a csokikat, összesen hét és fél kilót nyom a három adag ínyencség. – Nemes célért dolgozunk ilyenkor, a licitálókat megtiszteljük azzal, hogy nagyon finom, minőségi alapanyagokkal dolgozunk. Fontos az esztétikum, és nálam az is szempont, hogy postázható legyen a sütemény vagy a csokoládé – mondja a népszerű blogger. – Ne csak a környéken élőknek adjunk esélyt, hogy támogassanak egy jó kezdeményezést, s nem mellékesen, élvezzék a jó süteményt.

Ezek is érdekelhetnek