Komoly figyelmeztetés, aztán két kedves marhaság...

Hogy az idén minden korábban érkezik, azt mi sem jelzi jobban, hogy a Kutyapostás a toklászügyi szolgálati közleményét általában a június elejei lapszámok valamelyikében szokta volt közreadni, ám most már májusban szólok. Ugyanis a héten láttam szép, sárga, kipergett szemű toklászdarabkát az utcánkban.

Család-otthonSzücs Gábor2016. 05. 26. csütörtök2016. 05. 26.
Komoly figyelmeztetés, aztán két kedves marhaság...

Nem mintha eddig nem vettem volna észre, hogy milyen szépen hajladozik a tavaszi szellőben ez az egérárpa nevezetű nyavalyás gyomnövény (aminek kiszáradt kalásza a toklász), de, hogy zöld állapotából már átváltott sárgára, azt csak most vettem észre. Vagyis: riadó, kedves kutyások, hiszen ismét ránk tör a nyár – a hőség utáni – második legnagyobb veszélye, a toklászok alattomos támadása.

Hogy hol támad a toklász?

A válasz egyszerű: szinte mindenütt. Leggyakrabban a lábujjak között, a talppárna redőiben, a farkasfog alatt, aztán fölfelé, a kéz- és lábhajlatokban, a hónaljban, a lágyéki szövetekben, a szemnél, az orrjáratban, a fülekben – no, ott aztán igen gyakran.

Bár, ami azt illeti, mennél magasabb a kutyánk, a fenti részek annál kevésbé vannak veszélyeztetve. És hogyan támad a toklász? A kis hegyes szálai a megszúrt bőrt felsértik, s mivel csak egy irányba, vagyis csak befelé képesek közlekedni, a sérülésből seb, majd sipolyjárat lesz. Képzeljük el, mit áll ki kedvencünk a toklász esetleg hetekig tartó vándorútja alatt, míg az a valami a szemét, az orrát, lábujját vagy a fülét fúrjafaragja! Ilyenkor már általában késő: csak az állatorvos segíthet. A legjobb gyógyszer tehát a megelőzés, vagyis a következő hetekben mindennap alaposan és akár többször is át kell vizsgálnunk a kutyánkat.

*

És végül két kedves marhaság. Az egyik helyszíne Debrecen, ahol is május 14-én izgatott hang hívta a rendőrséget, miszerint a Derék utcában medve kóborol. A hatóság ki is szállt a helyszínre, s a jégcsarnoktól nem messze megtalálták a fekete színű négylábút. Akiről azonmód kiderült, hogy egy jól megtermett, elkóborolt újfundlandi… A történet szerencsés véget ért, ugyanis a „medvegyanúsított” rendelkezett chippel, így aztán percek alatt előkerültek a gazdik is.

A másik hír egy kicsit messzebbről, Vietnamból érkezett. Wang Kaiyu egy banánfarm tulajdonosa. Két évvel ezelőtt két tündéri kölyökkutyát vásárolt. A férfi nagyon megszerette őket, a kutyusok gyorsan nőttek. Egy erdészeti kiállításon azonban Kaiyu látott egy plakátot, rajta a kutyáihoz nagyon hasonló állatokkal, amelyek az aláírás szerint ázsiai feketemedvék. Hamar kiderült, a kutyái is a képen látott feketemedvék családjába tartoznak. E történet vége: egy vadvédelmi központban találtak új helyet Kaiyu kedvenceinek.

Persze ha tacskód van, akkor nem fordulhat elő ilyen félreértés…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek