Több, mint szívverés

A pulzus, vagyis a percenkénti szívverés mennyisége átfogó képet adhat az egyén általános egészségi állapotáról. Az igazán hozzáértők nemcsak a percenkénti pulzusszámot ellenőrzik, hanem egyéb jellegzetességeit is, melyek a beteg egészségi állapotáról árulkodnak.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 05. 26. csütörtök2016. 05. 26.
Több, mint szívverés

A pulzusszámot elsősorban az életkor határozza meg. Az újszülötteknél ez akár 150 is lehet, az egy évnél fiatalabb kisbabáknál általában 80 és 120 közötti, a tíz éven aluli gyermekeknél a 70 és 130 közötti pulzus a megfelelő, míg a tizenéveseknél és a felnőtteknél a 60 és 100 közötti az egészségesnek tartott szám.

Az alacsonyabb pulzus a szakemberek szerint mindig „jobb", mint a magas.

Ha a pulzus szabálytalan, vagyis „ugrál", az utalhat szívritmuszavarra. Amennyiben az EKG-n látható képe váltakozva mutat gyenge és erős szívveréseket, szívelégtelenségre lehet gyanakodni.

Ha a pulzus „galoppozó", vagyis két szívverés közel érezhető egymáshoz, majd egy-egy hosszabb szünet követi, az pajzsmirigyproblémára, myokardiális infarktusra, a szívet érintő fertőzésekre, de a szervezet hibás elektrolit-egyensúlyára is figyelmeztethet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek