Ne sajnáljuk kidobni!

Míg a hűtőszekrény tartalmát rendszeresen átvizsgáljuk és fájó szívvel, de megszabadulunk a lejárt szavatosságú termékektől, addig a piperekészleteinkkel már nem bánunk ilyen körültekintően.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 06. 07. kedd2016. 06. 07.
Ne sajnáljuk kidobni!

Sokan attól sem rettennek vissza, hogy öt-hat éve lejárt púderrel, rúzzsal kenegessék magukat. Pedig amit felkenünk az arcunkra, az éppolyan ártalmas lehet, mint amit megeszünk. A bőrre felvitt anyagok 60 százaléka beszívódik, így ha lejárt termékeket használunk, baktériumok sokaságát szabadítjuk magunkra.

A LiB Group szépségipari cég felmérése szerint a nők ötöde öt évnél tovább is megtartja a dekorkozmetikai termékeket. A London Metropolitan Egyetem kutatói pedig utánajártak, milyen kórokozók tenyésznek ezeken.

Öt lejárt szavatosságú sminkterméket vizsgáltak meg, köztük egy pirosítót, aminek kilenc hónappal korábban járt le a szavatossága.

Kimutatták benne az Enterococcus faecalis baktériumot, ami az ember és a legtöbb állat bélflórájában megtalálható, de elsődleges kórokozóként a húgyúti fertőzésekben játszik szerepet. Staphylococcus epidermidis és Eubacterium is megbújt a pirosítóban: ez utóbbi a szájüregben, bélben, hüvelyben előforduló baktérium, melynek bizonyos faját összefüggésbe hozták a kellemetlenségeket okozó bakteriális vaginózissal. Mikroszkóp alá vettek egy alapozót, amit négy hónappal korábban kellett volna kidobni. A rajta élősködő baktériumok az akné és más bőrproblémák kialakulásában közreműködnek.

Sorolhatnánk még a vizsgálat eredményeit és a latin nevű baktériumokat, de talán már e tények is elegendő bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a pipereholmik között is rendszeresen szanáljunk.

Akármennyibe kerültek és akárhogy ragaszkodunk is hozzájuk…

Ezek is érdekelhetnek