Szelíd stresszoldó, hangulatjavító, serkentő - Százévesek rózsája

Virágzik már a sziklakertekben a Kaukázus és Tibet magashegyeiből hazánkba vándorolt rózsás varjúháj (Rhodiola rosea) – avagy sarki gyökér –, mely illatos gyökeréről kapta szép nevét.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 06. 15. szerda2016. 06. 15.
Szelíd stresszoldó, hangulatjavító, serkentő - Százévesek rózsája

Gyógyhatását a tibeti szerzetesek már 1200 éve ismerték, Szibériában pedig úgy tartják, hogy aki rendszeresen fogyasztja a teáját, a 100 év feletti életkort is egészségben megérheti. Jótékony hatását a vegetatív idegrendszer szabályozásával fejti ki, különösen hasznos lehet kimerüléses idegállapot, szorongás, krónikus fáradtság, figyelemzavar, alvásprobléma esetén. Erősíti az immunrendszert, serkenti az agy működését, ezáltal lassítja az elöregedését. Védi a szívet, jó hatással van a keringési rendszerre, támogatja a máj méregtelenítő munkáját, cukorbetegeknél serkenti az inzulin képződését, s állítólag a szexuális problémák megoldásában is segít.

A modern kor emberének azonban sokkal inkább a stressz okozta tünetek enyhítése, antidepresszáns és adaptogén (a szervezet aktuális igényéhez igazodó) hatása keltette fel az érdeklődését.

E szelíd stresszoldót remekül alkalmazhatjuk a rossz hangulat elűzésére, s mint serkentőszert, a munkateljesítmény javítására is.

Az esetleges mellékhatások nagyon ritkák, de előfordulhat, hogy egyeseknél allergiás reakció, fejfájás, nyugtalanság jelentkezhet. Akik pajzsmirigygyógyszert, vérhígítót, fogamzásgátlót vagy antipszichotikumot szednek, mindenképpen kérjék ki orvosuk tanácsát a Rhodiola rosea hatóanyagú készítmények használata előtt.

Ezek is érdekelhetnek