Életet menthet a korai diagnózis

A rákos daganat gyakran észrevétlenül növekszik, s mire panaszt okoz, netán egy szűrővizsgálat során fedik fel a létezését, a tumorsejtek már számos olyan genetikai változatot hozhatnak létre, melyek megnehezítik a megfelelő terápia kiválasztását.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 07. 20. szerda2016. 07. 20.
Életet menthet a korai diagnózis

A kezelések sikere jórészt attól függ, hogy milyen korán sikerül diagnosztizálni a kóros elváltozást. A rákos sejteket nemcsak a fokozott osztódás, hanem a normálisnál magasabb pusztulás is jellemzi.

A széteső tumorsejtekből kiszabaduló DNS bekerül a vérkeringésbe, s ott jóval azelőtt nyomot hagy, mielőtt a jelenleg használatos diagnosztikai módszerekkel felfedezhető lenne.

A Johns Hopkins Egyetem tudósai azt kutatják, miként lehetne a vérből kimutatni a fejlődő daganatból származó anyagokat. Az eljárás mellett szól, hogy a vérhez egyszerűbb és olcsóbb hozzáférni, mintha szúrással vagy műtéttel vennének mintát a daganatból. A kutatók szerint a valódi kihívást azonban nem is a már daganattal diagnosztizált és kezelt betegek nyomon követése, hanem a tünetmentes lakosság szűrése jelenti. Mivel a rákos betegek csaknem fele előrehaladott stádiumban kerül az orvosok elé, a korai diagnózist lehetővé tévő vérvizsgálat emberéletek millióit menthetné meg.

Ezek is érdekelhetnek