Stresszel az otthonom

Elsőre akármilyen furcsán is hangzik, az otthonunk rengeteg stressz forrása lehet. A legtöbb embert zavarja a rendetlenség, a félig vagy semennyire sem működő eszközök, csepegő csapok. Jobb ezeket azonnal megjavíttatni, nem hetekig-hónapokig várni, így sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 07. 24. vasárnap2016. 07. 24.

Fotó: Üveges Zsolt

Stresszel az otthonom Fotó: Üveges Zsolt

Az is stresszeli a háziasszonyt, ha a konyhában alig lehet főzni, mert tele van oda nem illő holmikkal: táskákkal, PETpalackokkal, kidobásra ítélt tárgyakkal.

Az asztalon gyűlnek a számlák és a levelek; a pulton ritkán használt gépek – mint a kenyérsütő vagy a turmix – foglalják a helyet.

Ha állandóan keresni kell a kulcsokat, a forgalmit, a lázmérőt, a távirányítót, az azt jelenti, hogy nincs megfelelő helyük. A rendezett otthonhoz annyi tárolóhely kell, amennyit a tárgyaink igényelnek. Ha van kulcsszekrény, irattartó, a polcokon hagyunk helyet a telefonnak, távirányítónak, akkor máris kézbe vehetőek. S ha minél kevesebb dísztárggyal kerítjük körbe magunkat, annál hamarabb vesszük észre fontos használati eszközeinket.

Nagyon idegesítő, ha a szekrényből kidőlnek a ruhák és sohasem találjuk, ami kell. Ilyenkor vagy vegyünk még egy szekrényt, vagy gyors selejtezésbe kell kezdenünk.

Sok időt és energiát takarítunk meg, ha kiselejtezzük a ruhatárunkat, s csak a javát tartjuk meg, ami kényelmesen elfér a polcokon és a vállfákon, akár kivasalva is.

Sok felesleges papír felhalmozódhat, pláne, ha az összes reklámújságot hazavisszük. Ha télire tüzeléshez gyűjtjük, érdemes e célra nagy sitteszsákot rendszeresíteni és abba tenni. Idővel az is zavaró, ha a lakásban alig férünk el a bútorokól. Ha már állandóan beleütközünk egy-egy székbe, fotelbe, érdemes átgondolni, melyikre nincs szükség. A szellősebb terekben könnyebben takaríthatunk. Sose felejtsük el a mondást: otthonunk szolgál bennünket, nem mi szolgáljuk otthonunkat.

Ezek is érdekelhetnek