Így változik hitelfelvételi kedvünk: Aggályok és lehetőségek

A lakosság körében a hitelfelvételi kedv csaknem változatlan, a tavaly nyár óta tartó mérsékelt növekedés továbbra is megfigyelhető. A magyarok pénzintézetek iránti bizalma azonban még nem állt helyre a 2008-as válság óta: a legfrissebb Cofidis Hitel Monitor-kutatás eredményei szerint tízből hét hitelfelvevő félelemmel fordul külső anyagi segítségért.

Család-otthonMarkos Mária2016. 08. 12. péntek2016. 08. 12.
Így változik hitelfelvételi kedvünk: Aggályok és lehetőségek

Mérséklődtek az elmúlt egy évben a hitelekkel kapcsolatos fenntartások: már „csak” minden második felnőtt gondolja úgy, hogy a hitel csupán nélkülözhetetlen dolgokra való, a hitelkonstrukciók átláthatatlanok, vagy hogy a hitelfelvevők szorult helyzetben lévő emberek.

Az előzetes vélekedésekkel szemben a kutatási eredmények egészen más képet festenek: eszerint elenyésző azok aránya – mindösszesen 1 százalék –, akik tényleg nem birkóznak meg a visszafizetéssel, és visszatekintve a döntő többség (70%) sikerrel boldogul a törlesztőrészletekkel. Ugyanakkor sokkal többen tekintenek a hitelekre mint lehetőségre: 61 százalék érzi úgy, hogy lehetőséget teremt nagyobb léptékű, amúgy nem könnyen elérhető célok eléréséhez.

Bár a személyi kölcsön továbbra is sok esetben hozza egyensúlyba a családi kasszát (a törlesztők negyede vett fel kölcsönt ilyen célból), eközben folyamatosan nő azok aránya, akik nem pénzügyi nehézségeik áthidalására, hanem céljaik megvalósítására vesznek fel hitelt: egy éve 15 százalék volt, most 21 százalék azok aránya, akik lakásfelújításra vettek fel kölcsönt, háztartási gépek, berendezések vásárlását pedig 13 százalék oldotta meg ily módon, ez a kör tehát mintegy kétszeresére nőtt.

A magyarok hitelfelvételi kedve – a változások dacára – európai mércével mérve továbbra is alacsony, aminek nemcsak anyagi okai vannak. Legalább ilyen fontosak a hagyományok, a jövőre vonatkozó várakozások, az értékrendbeli, attitűdbeli és személyiségbeli okok.



A Cofidis Hitel Monitor kutatása
elsősorban a vélt és valós félelmekre koncentrált. A hitelfelvétel kapcsán a leggyakoribb félelmek, hogy „menet közben változnak a feltételek”, „nehezen tudom majd visszafizetni, „megnőnek a törlesztőrészletek, illetve a „megélhetésem veszélybe kerül”. Az eredmények azt mutatják, hogy ezek a vélekedések ugyan jogosan merülhetnek fel aggályként, hiszen a legfontosabb félelmek bekövetkezési aránya 1–10%, de nem annyira indokoltak, mint amennyire nyomasztják az egyént.


HITELFELVÉTEL SZÁMOKBAN

40 százaléka 
a keresőképes lakosságnak törleszt hitelt.

460 ezer 
forintot vettek fel átlagosan.

13 százalékuk 
lakáshitel,

12 százalékuk 
személyi kölcsön,

12 százalékuk 
folyószámlahitel,

6 százalékuk
áruhitel.



KÖLCSÖNT TÖBBEKNEK. Bővülhet a diákhitelt felvevők száma: Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek tett nyilatkozata szerint bevezethetik a Diákhitel 3-at, amelyet OKJ-s képzésekre is fel lehet venni, akár negyvenéves kor felett is.
 

Ezek is érdekelhetnek