Még mindig tabu a szex

A LOVEINFO ingyen ad választ a szexszel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre, eloszlatja a sokszor buta tévhiteket, s baj esetén segítséget nyújt.

Család-otthonKrausz Viktória2016. 08. 28. vasárnap2016. 08. 28.
Még mindig tabu a szex

A XXI. század összes vívmánya is hiába: ami a szexuális kérdéseket illeti, a fiatalok ma sincsenek a kellő információk birtokában. Ráadásul a szexről beszélni ugyanúgy tabu a legtöbb családban és iskolában, mint évtizedekkel ezelőtt. Ezt a problémát próbálja orvosolni egy okostelefonos alkalmazás, a LoveInfo.

Langmár Bettina szájhigiéniai és óvszerautomatákkal üzletel. Amikor egyik ismerősének hatodik osztályos lánya teherbe esett, úgy érezte, tennie kell valamit a fiatalok felvilágosításáért, ezért megkereste az ÁNTSZ Fejér megyei egészségfejlesztő csoportját, és létrehoztak egy szexológusból, pszichológusból, nőgyógyászból, egészségfejlesztőből, szoftverfejlesztőből és ügyvédből álló csoportot, majd elkezdtek dolgozni az okostelefonos alkalmazáson.

– Sok családban tabu a szex, az iskolapszichológusok leterheltek, így maradnak a félinformációk, az egymás közti sustorgások, a rengeteg butaság. Sajnos a legtöbb pedagógus, igazgató homokba dugja a fejét, még mindig tabuként kezeli a szexet – mondja az ötletgazda.

Az alkalmazás célja, hogy a fiatalok gyorsan, egyszerűen és ingyen jussanak hiteles információkhoz. A mobiltelefon mindig náluk van. A legalapvetőbb kérdéseket (hogyan érdemes védekezni, melyek a leggyakoribb hibák, mi történik az aktus során és utána) és a tévhiteket egyaránt tárgyalja az applikáció. Ezenkívül tartalmazza a segélyvonalak számát, s a GPS-szel látható, hol található a közelben nőgyógyászati szakrendelés, ambulancia, családvédelmi szolgálat, babamentő inkubátor. A szülőknek is érdemes beleolvasniuk, hogy megtudják, miről kellene beszélgetniük a serdülő gyerekeikkel. A LoveInfót eddig mintegy félezer, többségében tizen- és huszonéves töltötte le az okoskészülékére. A következő frissítés októberben esedékes, amikor több új funkcióval és tartalommal bővül az applikáció.

– A LoveInfo és az óvszer-automaták együtt a tudást és az eszközt is megadják – folytatja Langmár Bettina, aki sok iskolában a LoveInfo plakátjával együtt próbált már elhelyezni óvszer-automatát, de az igazgatók több helyen is azzal az abszurd hárítással utasították vissza, hogy „ne hozza be a szexet az iskolába”. Persze vannak kivételek is: nagyjából fél tucat intézményben már működik óvszerautomata.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Egészségfejlesztési Osztályának vezetője, dr. Pásztor László is részt vett az alkalmazás kidolgozásában. Azt mondja, évente országosan 4-5 ezer 18 év alatti lány esik teherbe, körülbelül a fele szüli meg a gyermekét. Problémásnak tartja, hogy az általános és a középiskolákban csupán 1-2 óra szól e témáról, melynek már a címe is elidegenítő: „Az ember szaporítószerve”. Ráadásul 16 éves kor után a szex nem is jelenik meg a tananyagban.

– A romantikus és a tévképzetek a szexuális tartalmú filmekkel párosulnak, amelyek sok esetben irreális képet adnak, sőt ártanak, így nem csoda, ha a fiatalok összezavarodnak és nincsenek hiteles információk birtokában. Sokan azt sem tudják, hogyan kell az óvszert helyesen alkalmazni – állítja az egészségfejlesztéssel foglalkozó szakember.


ÁRTATLANSÁG. Az első szexuális együttlét általában 14–16 évesen történik, ekkor a fiatalok 60-70 százalékban nem használnak semmilyen védekező eszközt. A 14 év alattiak 30, a 18 évesek 95 százaléka nem szűz.
 

Ezek is érdekelhetnek