Nyakra-főre pirulát?

A magyar felnőttek kétharmada mozgásszervi panaszoktól szenved, az 50 évesnél korosabbaknak pedig már a háromnegyede él együtt ilyen tünetekkel.

Család-otthonPalágyi Edit2016. 08. 31. szerda2016. 08. 31.
Nyakra-főre pirulát?

Minden ötödik honfitársunk hetente többször vesz be fájdalomcsillapító gyógyszert, pedig ezek a készítmények az okokat nem szüntetik meg, csak a tüneteket nyomják el – tette közzé a fővárosi Fájdalomközpont.

Minél hosszabb ideig szedi valaki a fájdalomcsillapítókat, annál inkább hozzászokik a szervezete, így emelni kell a dózist – mutatták ki brit kutatók. Előfordul, hogy a túlzott gyógyszerhasználat váltja ki a fejfájást. Az sem mindegy, mit kapkodunk be a házi patikából: egy ausztrál kutatás alátámasztotta, hogy a vény nélkül kapható, paracetamol hatóanyagú pirulák jók ugyan a fej- vagy fogfájásra és a lázra, de nem enyhítik a lumbágóval járó kínokat. A beteg még enyhe mozgásszervi tünetek esetén a fájdalomcsillapító tabletták mellékhatásait kikerülheti, ha izomlazító kenőcsöket, helyileg ható gyulladáscsökkentő krémeket használ – ajánlják a patikusok.

A bőrre kenhető hűsítő vagy éppen melegítő készítmények is csökkenthetik a panaszokat. Akad olyan melegítő öv, amely nappal a ruha alatt viselhető, és órákra enyhítheti a derékfájást.

Ezek is érdekelhetnek