Ráfázunk a hőségre

Minden idők legforróbb hónapja a Földön az idei június volt a globális feljegyzések 1880-as kezdete óta – állítja az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal. Naponta emlékeztetnek bennünket a felmelegedés káros hatásaira, arról azonban ritkábban esik szó, hogy a munka hatékonysága is komolyan visszaeshet miatta, ami egy ENSZ-kutatás szerint 2030-ig óriási, mintegy 2 billió dolláros kárt okoz a világ gazdaságainak. Érzékeltetésül, hogy ez milyen felfoghatatlanul hatalmas összeg: nagyjából annyi, amennyi GDP-t Magyarország ebben az időszakban előállít.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 08. 03. szerda2016. 08. 03.
Ráfázunk a hőségre

A veszteség oka elsősorban az, hogy extrém hőségben képtelenek vagyunk annyit és olyan intenzitással dolgozni, mint normál hőmérsékleti viszonyok között.

A gazdagabb országok – noha elsősorban éppen ők a felelősök a felmelegedésért – képesek felkészülni a klímaváltozás okozta károk kivédésére, a szegényebb államok azonban nagyot bukhatnak miatta – vélik a Bloomberg gazdasági hírügynökség szakértői. A klímaváltozás főként a kevésbé megfizetett, alacsonyabb képzettséget igénylő munkahelyek számában – nehéz fizikai munka, mezőgazdaság, feldolgozóipar – okozhat csökkenést.

Kánikula idején a munkavégzés óriási megterhelést jelent a szervezetre, a hőség hatására kialakult élettani változások (csökkent fizikai teljesítőképesség, figyelmetlenség, fáradékonyság, nedvescsúszós kéz) növelik a munkahelyi balesetek kockázatát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának javaslata szerint ilyenkor a munkaadóknak a következőket kell(ene) betartaniuk:
- Megfelelő hőmérsékletű (14-16 Celsius-fokos) ivóvíz bitosítása.
- Garantálni a rendszeres pihenőidőt, 11 és 15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.
- Figyelembe venni a munka- és védőruházat használatából adódó többletmegterhelést.
- Beltéri munkahelyeken ellenőrizni a klímaberendezések hatékonyságát.

Ezek is érdekelhetnek