A valódi veszély nem látható

Rengeteg zöldség és gyümölcs megy veszendőbe amiatt, hogy kicsit foltos vagy ütődött, s ezért már nem annyira kívánatos. Sokan attól tartanak, hogy az egészségre is ártalmasak.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 09. 07. szerda2016. 09. 07.
A valódi veszély nem látható

Amerikai szakértők állítják: a növényeket megtámadó kórokozók zöme teljesen ártalmatlan. A gyümölcsök és zöldségek – az emberhez hasonlóan – milliárdnyi gombával és baktériummal élnek együtt, melyek közül egyesek hasznosak, mások azonban kárt tesznek bennük. A puha, rothadó részek rendszerint azután alakulnak ki, hogy a leszedett termés megsérül a szállítás folyamán. A sérülésen át behatoló gombák elpusztítják a sejteket, felszívják a bennük lévő tápanyagot, és puha vagy barna részeket hoznak létre. A foltok kivágása után azonban a gyümölcs ép részei nyugodtan elfogyaszthatók.

A gyümölcsökön és zöldségeken azonban olyan kórokozók – például E. coli és szalmonella – is lapulnak, amelyek bárkit megbetegíthetnek. Ezért fontos, hogy a hibátlan gyümölcsöket és zöldségeket is alaposan megmossuk fogyasztás előtt.

Ezek is érdekelhetnek