Gyakori és heves szex? A korosabb hölgyeknek jót tesz, az uraknak nem árt vigyázni

ÓVATOSAN A SZEXSZEL! A gyakori és heves szeretkezés nem egyformán kedvez a korosabb uraknak és hölgyeknek – állítják a Michigani Egyetem kutatói. Több mint kétezer 57 és 85 év közötti férfit és nőt vizsgáltak meg először 2005–2006-ban, majd öt évvel később.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 09. 27. kedd2016. 09. 27.
Gyakori és heves szex? A korosabb hölgyeknek jót tesz, az uraknak nem árt vigyázni

 A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a szokásos mérőszámok – magas vérnyomás, emelkedett pulzusszám, a normálisnál magasabb C-reaktív protein- (CRP) szint –, valamint a keringési események (szívroham, szívelégtelenség és stroke) gyakorisága alapján osztályozták. Azok az idősebb férfiak, akik az első kérdezési időpontban heti egy vagy több alkalommal éltek házaséletet, az öt évvel későbbi felmérés idejére jóval nagyobb valószínűséggel estek már át egy keringési eseményen, mint a hálószobában passzívabb férfitársaik. A nők körében ugyanakkor nem találtak hasonló összefüggést.

Az eredményeket összegezve arra jutottak, hogy a heves szeretkezéssel együtt járó megerőltetés nagyobb terhet ró az idősödő, fizikailag gyengülő és esetenként szexuális gondokkal küzdő férfiakra, növeli az infarktus és más keringési problémák kockázatát.

Az éltesebb hölgyeknek ugyanakkor kimondottan jót tesz a nemi öröm, többek között csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az idősebb pároknak le kellene mondaniuk az ágybéli örömökről: a mérsékelt szexuális aktivitás ugyanis a nőkre és a férfiakra egyaránt jótékony hatást gyakorol a kutatók szerint.

Ezek is érdekelhetnek