Tanítani kell a szexet

BICIKLIZNI megtanítjuk a gyerekeinket, de a szexuális életre és a védekezésre nem. Ennek következménye, hogy az utóbbi egy évben a lányok tíz százalékának volt szüksége sürgősségi fogamzásgátlásra, és a 19 éven aluliak körében minden második terhesség abortusszal végződik.

Család-otthonBiczó Henriett2016. 10. 18. kedd2016. 10. 18.
Tanítani kell a szexet

Sok jót nem tudok elmondani róla – összegezte első szexuális élményét a fogamzásgátlás világnapján tartott kerekasztal-beszélgetésen Tóth Andi énekesnő, aki 16 évesen veszítette el ártatlanságát. Helyzete tipikus: a magyar fiatalok átlagosan 16 és fél évesen veszítik el a szüzességüket. A lányok első élménye általában pocsék, a fiúké pedig annyi, hogy „gyors”. A 16–25 éves korosztály legalább hetente egyszer él nemi életet – derült ki egy kutatásból. A fiatalok tájékozatlansága megdöbbentő: a megkérdezettek fele egyáltalán nem védekezett az első együttlét során, mert úgy gondolták, az első aktustól nem lehet teherbe esni. Minden tizedik lányt a párja beszéli le a védekezésről. A fiúk többsége nem szívleli az óvszert, vagy az együttlét hőfoka felülírja a használatát.

– Mégis, mit gondolunk? Bemegy a 14 éves fiú a boltba és óvszert kér? Biciklizni megtanítjuk a gyerekeinket, de a szexre nem okítja őket senki – vetette fel Sellei Györgyi szexedukátor, aki szerint nem a veszélyek és a tiltások mentén kéne gondolkodni a szexuális életről. A fiatalok érdeklődését inkább a jó szexre tanítással kelthetjük fel – ennek pedig elengedhetetlen része a védekezés. Hogy ez nem is olyan könnyű, azt dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász hangsúlyozta.

Három lánya van, és bizony nem volt könnyű pironkodás nélkül beszélnie a témáról. Mert a szülő azt gondolja, hogy az ő gyereke nem szexel, s a gyerek ugyanezt gondolja a szülőjéről. – Gyerekkoromban egyszer véletlenül hallottam szex közben a szüleimet. Utána sokáig azt hittem, hogy az apukám veri az anyukámat – erősítette meg Buda Marci rádiós műsorvezető, hogy az ismeretek hiánya tévútra viheti a gyereket.

A felnőtt-társadalom prűdségét támasztja alá: csak a legritkább esetben fordul elő, hogy anya a lányával még az első alkalom előtt felkeresse a nőgyógyászt. Az pedig szinte kizárt, hogy az apa vinné el a tinédzserkorú fiát az urológushoz. Pedig így kezelhető lenne a fitymaszűkület is, ami a férfinépesség 20 százalékát érinti.

Az iskolákban általában „kötelező, kipipálandó elem” a felvilágosító óra. E témával kapcsolatban nem csak a túlzott szemérem akadály, de szinte évszázados lemaradás tapasztalható egyes iskolákban.

– Volt olyan intézmény, amelyik visszaküldte a tájékoztató csomaghoz mellékelt óvszert. Arra hivatkoztak: a szülők majd azzal állnak elő, hogy a tanárok szexre buzdítják a diákokat – mondta Szőnyi doktor. Pedig a lehetőségeikhez képest ők mindent megtettek: 2002–2012 között egymillió diákhoz jutottak el egy szexuális és mentálhigiénés felvilágosító kampány keretében. Ennek vége, mert több mint öt éve nem kapnak pénzt a programra.

Ezt pótlandó, Sellei Györgyi szerint már kisiskolás kortól ajánlott az iskolában a gyerekekkel beszélgetni – az általa is működtetett Ars Erotica Alapítvány ezzel is foglalkozik. Ami pedig a médiát illeti, a LoveInfo ingyenes applikáció segít a tiniknek a tévhitek eloszlatásában, külön útmutatót adva a lányoknak és a fiúknak is.

Ezek is érdekelhetnek