Túltolt tisztaság - Mi magyarok ragaszkodunk szokásunkhoz. Vajon jól tesszük?

A hűvös idő beköszöntével sokan szeretjük forró kádfürdővel befejezni a napot, ám a szakértők figyelmeztetnek: az effajta kényeztetésnek a bőrünk nem feltétlenül örül.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 10. 13. csütörtök2016. 10. 13.
Túltolt tisztaság - Mi magyarok ragaszkodunk szokásunkhoz. Vajon jól tesszük?

Régebben nem is volt divat naponta tetőtől talpig tisztálkodni. Sokáig a heti egyszeri mosdás volt szokásban, sőt télen, amikor a fürdés a megfázás kockázatával járt, előfordult, hogy hónapokig nem tisztálkodtak alaposan az emberek. De nem is szólták meg azt, akit nem lengett körül üde, friss illat. Az izzadtság- vagy istállószagot, az élet valamennyi kellemes és kellemetlen illatát és kipárolgását természetesnek tartották eleink.

A rendszeres fürdés mindössze néhány évtizede, a vízvezeték-hálózat széles körű kiépülésével terjedt el. Napjainkban viszont mintha átestünk volna a ló túloldalára: megszoktuk, hogy naponta legalább egyszer fürdünk vagy zuhanyozunk.

Angol kutatók a ma már túlzásba vitt mosakodást teszik felelőssé a mind gyakrabban előforduló allergiás és ekcémás tünetekért. Nyugat-Európában újabban egyre többen hanyagolják, s már a kisgyerekeknél sem szorgalmazzák a mindennapos fürdést. A briteknél például a férfiaknak több mint 40, a nőknek pedig több mint 30 százaléka nem zuhanyozik naponta, a lakosság 12 százaléka – egyrészt ökológiai okokra, részben bőrük védelmére hivatkozva – hetente csak egyszer fürdik le alaposan.

A felmérések szerint a brit tinédzserek több mint fele sem mosdik naponta. (Azért nem szívesen szimatolnánk be egy ottani osztályterembe…)

Mi magyarok tartjuk magunkat a jó szokásunkhoz, hogy naponta legalább egyszer fürdünk vagy zuhanyozunk. Vajon jól tesszük?

A kádban való hosszas ázás valóban nem tesz jót a bőrnek, mert kiszárítja a természetes védőrétegeként szolgáló zsírköpenyt. De higiéniai szempontból a napi gyors langyos zuhany elengedhetetlen.

A szárító hatású szappanok helyett válasszuk a bőr természetes védőrétegének megőrzését szolgáló készítményeket, és a törülközésnél is legyünk kíméletesek: erőteljes dörzsölés helyett inkább óvatosan itassuk fel a vizet a testünkről – tanácsolják a bőrgyógyászok.

Persze olykor-olykor a kellemes kádfürdőt is megengedhetjük magunknak: a meleg víz ellazít, remek stresszoldó. Cserébe az élvezetért bőrünket hidratáló testápolókkal vagy a fürdővízbe csepegtetett olajokkal vigasztalhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek