'Nincs nyafogás vagy kifogás. Csak edzés van' - Kovács Patríciát és Gusztos Pétert látogattuk meg a SUHANJ! fitnesztermében

„PRÓBÁLD MÁSKÉPP RAKNI A LÁBAD” – mutatja az edző a mosolygós lánynak. – „És ha visszaülnél a székbe?” A kerekes székben már kicsit könnyebben megy a gyakorlat, de nem egyszerű megtalálni a megfelelő mozdulatsort. Mégsem türelmetlenkedik senki, addig próbálkoznak, amíg stimmel minden. Nincs nyafogás vagy kifogás. Csak edzés van.

Család-otthonHardi Judit2016. 11. 09. szerda2016. 11. 09.

Kép: Suhanj! Mozgáskorlátozottak, látássérültek által is használható edzöterem kondigép sport mozgás 2016.09.07 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

'Nincs nyafogás vagy kifogás. Csak edzés van' - Kovács Patríciát és Gusztos Pétert látogattuk meg a SUHANJ! fitnesztermében
Suhanj! Mozgáskorlátozottak, látássérültek által is használható edzöterem kondigép sport mozgás 2016.09.07 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A budapesti SUHANJ! Fitnessben járunk. Egyedülálló létesítmény, integrált edzőterem, amit 2010-ben azért hozott létre Kovács Patrícia és Gusztos Péter, hogy a sport öröme valóban mindenkié legyen.

– Már régóta érett bennünk a könnyen, kényelmesen használható fitneszterem gondolata, ahol fogyatékkal élők és épek együtt sportolhatnak – meséli Gusztos Péter. A helyszín teljes mértékben akadálymentesített. A bejárattól a recepciós pultig vezetősáv fut, illetve Braille-írás és domború teremtérkép segíti a vakok és gyengén látók eligazodását a fogadótérben. A pult kialakításánál alapvető szempontnak számított, hogy a kerekes székes vendégek könnyen elé gördülhessenek.

Viktor fülig érő mosollyal gurul be a különterembe. Látszik rajta, hogy itthon érzi magát, mindenkit ismer és őt is ismeri mindenki. Lazán beszél a betegségéről, miért kényszerült kerekes székbe, mi módon vesztette el korábbi munkáját, hogyan kezdett éppen a beszélgetésünk hetében új munkahelyen dolgozni. Eközben szorgalmasan emelgeti a súlyokat kézen és lábon egyaránt. Az utóbbi persze nehezebben megy, de az elmúlt pár hónapban, mióta rendszeresen jön edzeni, nagyon sokat fejlődött. A gépek átalakítása egyébként gyerekjáték: egyetlen mozdulat, és kerekes székkel is könnyen használhatóak az eszközök.

– Itt mindig rádöbbenek, hogy akadnak, méghozzá nem is kevesen, akik még nálam is nagyobb problémákkal küszködnek. Emlékeztetnek rá, hogy voltaképpen milyen szerencsés is vagyok – fejtegeti Viktor, miközben egyik géptől a másikhoz gurul.

– A múlt héten már felállt, és pár lépést is megtett – büszkélkedik a trénere, Ági, aki húsz éve dolgozik fitneszedzőként. Könnyebb felsorolni azokat a sportágakat, amiket nem próbált ki, amiben nem fejlesztette magát. – Egészen más itt dolgozni, mint a többi edzőteremben, innen mindannyiszor feltöltődve megyek haza. Egyébként Viktort is mintha kicserélték volna – emlékszik vissza. – Először kedvetlenül, gyenge állóképességgel jött, de azóta folyton viccelődik, jókedvű, s persze sokkal erősebb is.

A SUHANJ! Alapítvány indulása óta nem vett igénybe, nem pályázott állami támogatásra, az edzőterem is kizárólag magánemberek és cégek adományaiból épült. A kivitelezési munkák során tízezer forintért bárki vehetett téglajegyet, cserébe a neve tíz évig olvasható a terem falán. Számos vállalat pénzbeli adománnyal támogatta a terem létrejöttét, mások szolgáltatásokkal, termékekkel segítettek. Rajtuk kívül 200-nál is több önkéntes legkevesebb 2000 munkaóráját áldozta a terv megvalósítására.

– Az akadálymentesítés nem csak fizikai feladat, lényeges mentális, gondolkodásbeli változásra is szüksége van, aki a mienkéhez hasonló edzőtermet szeretne nyitni – véli Gusztos Péter.

Tudni kell például, kinek kell segítség és kinek nem, s egyáltalán, miképpen segítsünk. Természetes, hogy akik nem találkoznak rendszeresen fogyatékkal élőkkel, zavarba jöhetnek a jelenlétükben.

De aki ide betér, annak garantáltan megváltozik a hozzáállása. Mert a közös sportolás, erőfeszítés élményénél talán nincs is hatékonyabb szemléletformálás.

Ezek is érdekelhetnek