Hagyja magát megmenteni! Félre a szemérmességgel, ha az egészség a tét!

SZÉGYELLŐSEK A FÉRFIAK, különösen, ha „altáji” panaszokkal kellene orvoshoz fordulniuk. Többségük csak súlyos, látványos tünetek esetén szánja rá magát, hogy felkeresse a szakrendelőt – már ha tudja, melyiket. Inkább a párjuktól kérnek segítséget, ám egy friss kutatást elemző kerekasztal-beszélgetésen kiderült: sajnos a nők egy része is úgy gondolja, hogy a férfiaknak segítség nélkül is illik megbirkózni a bajaikkal.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 11. 28. hétfő2016. 11. 28.
Hagyja magát megmenteni! Félre a szemérmességgel, ha az egészség a tét!

A magyar nyelvben nincsenek igazán jó szavak arra, hogy elpanaszolhassuk, ha valami nincs rendben „odalenn”. Ez lehet az oka, hogy minden ötödik férfi még az orvosok előtt is szégyenkezik és trágárnak érzi magát, ha például prosztata- vagy heregondokról, nemi bajokról vagy aranyérről kell beszélnie – derül ki a felmérésből, melynek során 18 és 59 év közötti férfiakat kérdeztek ki.

Amikor már olyan súlyossá válik a baj, hogy nehéz vele együtt élni, először a párjától kér tanácsot, majd beveti a gyógyító házi praktikákat, s csak ezután fordul orvoshoz – az uraknak mindössze egyötöde.

Pedig akkor teszi jól, ha a panaszaival rögtön a háziorvost keresi fel, aki majd elirányítja a páciensét a megfelelő szakrendelésre. A megkérdezettek riasztó többségének ugyanis fogalma sincs arról, hogy ha rá is veszi magát a vizsgálatra, kit keressen fel.

Minden tizedik harminc év alatti fiatalember nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozik az urológus, az andrológus, a proktológus. S ha végül el is jutnak a rendelőbe, sokan nem képesek pontosan leírni a panaszaikat, nem tudják elmondani, hogy milyen gyógyszereket szednek – mondta dr. Csatár Éva proktológus, gasztroenterológus.

Pedig a férfibajok a kellemetlen tünetek mellett komoly lelki megterheléssel is járnak: hátrányt jelenthetnek a munkavégzésben, ellehetetlenítik a szexuális életet, és hosszú távon magányhoz, depresszióhoz is vezethetnek – hívta fel a figyelmet Kántor Nedda szakpszichológus.

Sokan azért is húzódoznak a vizsgálatoktól, mert még mindig tartja magát az elvárás, hogy a férfi legyen erős, ne panaszkodjon, ne szaladgáljon minden apró-cseprő gondjával az orvoshoz. Szomorú, hogy a nők 12 százaléka szintén így vélekedik erről, holott a párjuk egészsége, szűrővizsgálatokra terelgetése az ő felelősségük is.

– A legtöbb férfi retteg az urológiai vagy proktológiai vizsgálatoktól, pedig higgyék el, ezek tényleg rutinvizsgálatok – biztatja az urakat dr. Bánfalvi Péter proktológus, és hozzáteszi: évente mintegy 4 ezer új prosztatarákos beteget regisztrálnak Magyarországon, és sajnos 1500-an bele is halnak a betegségbe. Holott egy egyszerű szűrés vagy idejében felismert tünet életet menthet!

Ezek is érdekelhetnek