Megdöbbentő, hol találták a legtöbbet! Baktérium a zsebben

Szerte a világon mind nagyobb gondot jelentenek a kórházi fertőzések, így hazánkban is: Magyarországon tavaly 691 életet követeltek – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ adataiból.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 11. 23. szerda2016. 11. 23.
Megdöbbentő, hol találták a legtöbbet! Baktérium a zsebben

Az amerikai Duke Egyetem kutatói is vizsgálják, hogy a kórházakban a betegek miképpen fertőződhetnek meg életveszélyt okozó baktériumokkal. Többek között arra kíváncsiak, hogy a multirezisztens kórokozók – például a rettegett Staphylococcus aureus – hogyan kerülnek át a betegről a közvetlen környezetére, a nővérre és viszont. Mintákat vettek az ápolónők köpenyéről, a kórházi eszközökről, a betegekről, a kórtermekből, a kórházi ágyak rácsáról, s kiderült: az érintkezéssel átvitt baktériumszennyezések 27 százaléka a betegről a nővérre történt, 27 százaléka a beteg környezetéről a nővérre, 45 százaléka pedig a betegről a környezetére.

Elemezték a nővérek köpenyéről vett mintákat is: a ruhaujjak és a zsebek bizonyultak a legszennyezettebbeknek, noha a műszak kezdetekor mindenki tiszta munkaköpenyt húzott.

A betegek környezetében az ágyrácsokon hemzsegett a legtöbb baktérium.

A kutatók három fontos szabályra hívják fel a kórházi dolgozók figyelmét: minden egyes beteggel való érintkezés után kezet kell mosni; valamennyi fertőzéssel kezelt páciensnél eldobható kesztyűket és köpenyeket kell használni; a kórtermekben rendszeresen és alaposan ki kell takarítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek