Miért tűri ez a többség a packázást? Ha ez a tömeg egyszer összefogna...

Mielőtt folytatnánk a múlt héten elkezdett témánkat – tán emlékeznek még, a jogszabályok és a rendeletek által gúzsba kötött kutyákról, a lassan ellehetetlenült kutyatartásról írtam –, visszatérnék arra a statisztikára, amit ugyan már részben idéztem. Amely szerint mi, kutyások már régen nem vagyunk kisebbség ebben az országban, és mégis tűrjük, hogy packázzanak velünk és négylábú társunkkal. (Az adatokat a kutyabarat.hu oldal segítségével adom közre, tegyük hozzá: 2014-es adatok alapján.)

Család-otthonSzücs Gábor2016. 11. 10. csütörtök2016. 11. 10.
Miért tűri ez a többség a packázást? Ha ez a tömeg egyszer összefogna...

Az alapkérdés: hány kutyatartó él Magyarországon? Nos, a kutyatartó háztartások aránya Magyarországon közel 50 százalék körüli, az európai átlag ezzel szemben csak 20-30 százalék.

Budapest esetében a felnőtt lakosságnak több mint 25 százaléka kutyatartó, ami nem azt jelenti, hogy minden negyedik emberre jut egy kutya, hanem azt, hogy minden negyedik családban él négylábú. Az előző két szám alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha egy átlagos háztartásban három fővel számolunk, akkor ma Magyarországon nagyjából 6-7 millió emberhez tartozik kutya. A kutyák pontos számára csak becslések vannak, ezek szerint 2,5 millió él ma Magyarországon.

Néhány más adat. Annak ellenére, hogy a világ legnagyobb kutyapopulációjával rendelkező 10 ország között mérete miatt nem szerepel Magyarország, mégis igen magas az egy lakosra és egy négyzetkilométerre jutó kutyák száma hazánkban. Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az egy lakosra jutó kutyák száma a legmagasabb a vizsgált országok közül: 10 lakosra jut 2 kutya az országban. Az egy négyzetkilométerre jutó kutyák száma Japánban a legmagasabb, ahol 25 kutya jut az ország minden négyzetkilométerére, hazánk itt az előkelő negyedik helyen van: 21 kutya oszlik meg az ország minden négyzetkilométerén.

A 2,5 millió magyarországi kutya közül a gazdátlan ebek száma eléri a 100 ezres számot. Magyarországon 114 hivatalosan regisztrált állatmenhely működik, ahol összesen tízezer állatot tartanak, legfőképpen kutyákat.

Ugyanakkor léteznek nem hivatalos menhelyek is, ezek száma ismeretlen. 3200 gyepmesteri telep van az országban, ahol nagyjából még mindig 150 ezer állatot „ártalmatlanítanak”, vagyis végeznek ki évente.

A Magyarországon kilőtt kóbor kutyák száma 2005-ben 14 441 volt; nincs okunk kételkedni abban, hogy csökkenne a kutyagyilkos kedv. Súlyosan le vagyunk maradva a védőoltásokkal és a chipezésekkel is.

Nagyjából így állunk hát. Ami azonban a legfontosabb, hogy 6-7 millió kutyás van. Halkan írom ide, ha összefognánk, simán megnyernénk bármilyen választást… De arra biztosan vagyunk elegen, hogy számon kérjük képviselőinktől, miért is hoznak ilyen tömegben bárgyú, butaságoktól hemzsegő szabályokat...

Ezek is érdekelhetnek