Nem dívik a rózsaszín

Új szelek fújnak a gyerekszobadivatban: leáldozik a rajzfilmfigurás tapétáknak, bútoroknak, szőnyegeknek. Sokkal letisztultabb, egyszerűbb dizájn a menő – épp elég inger éri a gyerekeket, ezért a szobájuk legyen inkább a béke szigete, semmint színes, cirkuszi kavalkád.

Család-otthonLengyel Gabriella2016. 11. 04. péntek2016. 11. 04.
Nem dívik a rózsaszín

Sokan úgy vélik, a kisgyereknek kell döntenie a saját szobája színeiről, mintáiról. Kérdés, hogy amit a gyerek ma mond, az úgy marad-e a jövő héten is, nem kíván-e valami újabb kedvenc színt vagy mesefigurát. Ha ennek nem akarjuk magunkat kitenni, akkor inkább válasszunk időálló megoldást, ahol nem a fő elemekben, hanem az apróbb kiegészítőkben jelennek meg az éppen divatos kedvencek.

Az új irány a gyereket évekig kiszolgáló környezetet teremt. Nem muszáj máris tapétát cserélni, ha kicsit uncsi a micimackós fal.

A másik változás, hogy a szellős terekben kevesebb bútor kell a holmiknak, több hely a játékhoz. De mindennek jusson tároló, akár csak egy kosár vagy papírzsák erejéig, mert a rend érzetét csak így lehet fenntartani. A falak színe jellemzően fehér vagy szürke, de nagyon mutatós a szürke csíkos vagy a csillagos tapéta is a főfalon. Sokkal kellemesebb a szemnek, hatásosabb és olcsóbb is, ha csak egy falra teszünk tapétát. A skandináv típusú gyerekszobákat a fekete és a fehér kontrasztja uralja: fehérek a bútorok, fekete-fehér mintás a szőnyeg, sok fekete-fehér-szürke grafika, zászlófüzér, papírcsillag jut a falakra, a polcokra. Kiegészítőkkel vihetünk színeket a térbe, a sárga puff, képkeret, a mintás díszpárna felfrissítik a látványt.

Bármilyen színt választhatunk, a lényeg, hogy foltszerűen jelenjen meg.

Az új irányzatban a természetes anyagok uralkodnak a gyerekszobában: vesszőkosarak, térbe lógatott faágak, amire akár állatfigurákat is tehet a szoba gazdája. A polcok nemcsak tárolóhelyek, hanem tudatos tervezéssel látványos díszítőelemmé válhatnak. Ehhez csak annyi kell, hogy a könyveket ne a szokásos sorba rendezzük, hanem esetleg színek szerint, netán egymásra fektetve készítsünk kisebb-nagyobb tornyokat, amelyek közé grafikák, fotók, tárgyak kerülhetnek. Minél szokatlanabb az elrendezés, annál érdekesebb a polc. Összességében világos, kellemes szobabelsőt hozhatunk létre, ami sosem megy ki a divatból.

Ezek is érdekelhetnek